Lepšie plnené orechové pusinky ste nejedli!
Mimoriadne chutné koláčiky, základ z lineckého cesta, pusinky a plnka…neodolateľná kombinácia čokolády a pražených mletých lieskových orieškov.
Ingrediencie:
Základné cesto:
- 100 g masla
- 50 g cukru
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 ks vanilkového cukru
- štipka soli
- 180 g múky
Na pusinky:
- 3 bielka
- 150 g cukru
- 200 g mleté lieskové orechy
Náplň:
- 100 ml sladká smotana
- 200 g tmavá čokoláda
- 100 g pražených mletých lieskových alebo vlašských orechov
Postup:
Postup:
- Na základ vyšľaháme maslo izbovej teploty do peny, pridáme cukor, vanilkový cukor, štipku soli a žĺtky a šľaháme, kým sa cukor neroztopí. Postupne pridáme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do priehľadnej fólie a vložíme do chladničky.
- Na pusinky vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, po častiach pridáme cukor, stále šľaháme, kým hmota nie je pevná a lesklá, asi 10 minút. Lyžicou pomaly vmiešame pomleté lieskové orechy, aby zmes zostala pevná.
- Orechovú zmes preložíme do cukrárskeho vrecka, na plech vystlaný papierom na pečenie robíme kôpky s priemerom asi 3 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150°C asi 15 minút, potom znížime teplotu na 100 °C a pečieme ešte asi 20 minút. Upečené pusinky necháme vychladnúť.
- Cesto na základ vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, vykrajujeme kolieska s priemerom asi 3 cm, pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C asi 8-10 minút. Upečené kolieska necháme vychladnúť.
- Lieskové orechy opečieme na suchej panvici, necháme vychladiť a pomelieme. Sladkú smotanu a čokoládu polámanú na kúsky postupne zohrievame, kým sa čokoláda rozpustí. Pridáme pomleté orechy a vymiešame do hladka.
- Upečené koliesko natrieme čokoládovým krémom a na vrch položíme orechovú pusinku.
- Hotové pusinky odložíme do chladničky do druhého dňa.
Dobrú chuť!
Leave a Reply