Potraviny, ktoré SPÚŠŤAJÚ BOLESTI HLAVY: Ak často trpíte migrénami, vylúčte ich zo svojho jedálnička!

Ak vás často bolí hlava, prestaňte jesť tieto potraviny…

Tí, ktorí trpia častými migrénami, vedia, aké je to peklo. Ide o typ neurologického ochorenia charakterizovaného neuveriteľne silnou bolesťou hlavy. Objaví sa náhle a nasleduje nevoľnosť, vracanie, bledosť, potenie kože a slabosť celého tela. Nedá sa s určitosťou povedať, čo to vyvoláva, ani čo to spôsobuje. Migrénou trpí veľa ľudí, no častejšie ženy.

Na druhej strane vedci zistili, že niektoré potraviny môžu prispieť k vzniku bolesti hlavy,  ale tiež poukazujú na to, že telo každého človeka je iné a že ak máte silné a časté bolesti hlavy, mali by ste kontaktovať svojho lekára.

1) Alkohol

Pacienti s migrénou upozorňujú, že akýkoľvek čo i len o niečo vyšší príjem alkoholu u nich vyvolal záchvat bolesti hlavy. Najväčší počet z nich – 75 percent – ​​uvádza ako pravidelný spúšťač červené víno. Vo všetkých prípadoch alkohol tiež spôsobuje dehydratáciu , čo prispieva k výskytu bolestí hlavy.

2) Čokoláda

Čokoláda obsahuje aj kofeín a beta-fenyletylamín, ktoré môžu u niektorých ľudí spôsobovať bolesti hlavy.

3) Káva

Hoci mierna dávka kofeínu v káve dokonca pomáha zastaviť migrénu, príliš veľa tohto nápoja podporuje silné bolesti hlavy.

4) Umelé sladidlá

Obsahujú aspartám, ktorý sa v niektorých potravinách používa ako náhrada cukru. Nachádza sa aj v umelo sladených nealkoholických nápojoch.

5) Sušené mäsové výrobky

Šunky, párky, klobásy a iné údeniny obsahujú dusičnany, konzervačné látky, ktoré zachovávajú ich chuť a farbu. Problém je v tom, že do krvi uvoľňujú oxid dusnatý, ktorý rozširuje cievy v mozgu a tento proces je spojený s vyvolávaním záchvatov migrény.

6) Odležané syry

Tieto chutné jedlá obsahujú aj tyramín. Čím dlhšie syr starne, tým viac ho bude obsahovať.

7) Potraviny plné  soli

Glutamát sodný, soľ kyseliny glutámovej, sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Problém je, že výrobcovia potravín ho používajú ako prísadu do mnohých potravín, napríklad do sójovej omáčky. Väčšine ľudí to nevadí, no tento konzervant spôsobuje niektorým ľuďom  neznesiteľné bolesti hlavy.

8) Príliš solené jedlo

Príliš veľa soli v jedle je spúšťačom vysokého krvného tlaku, ktorý môže spôsobiť migrény. Ak predsa len ide o spracované produkty, v ktorých je slanosť posilnená konzervačnými látkami, potom môže byť bolesť hlavy ešte intenzívnejšia.

9) Nakladané potraviny

Kyslé uhorky, paprika a feferónky obsahujú aj tyramín. A mnohí ľudia, ktorí majú problémy s bolesťami hlavy, na ňu zle reagujú. Oveľa lepšou voľbou je pre nich čerstvá zelenina.

10) Mrazené jedlá a nápoje

Škodia najmä pri rýchlej konzumácii po namáhavej fyzickej aktivite (cvičenie alebo práca) alebo pri prehriatí. Nepite príliš studené nápoje (voda, džúsy, pivo…), ako aj veľmi studené jedlá ako zmrzlina či chladené dezerty.

PREDCHÁDZAJTE ZÁCHVATOM!

Nevystavujte sa silnému slnečnému žiareniu, podporuje vznik  migrény. Pri prvých príznakoch bolesti hlavy zatemnite miestnosť, vypite liek a ľahnite si . Strávte čo najmenej času pri počítači a obrazovkách vrátane telefónu a televízie. Jedzte pravidelne, ale neprejedajte sa a nevynechávajte žiadne jedlá . Jedzte čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny.

Pite aj veľa vody, je to skvelé, keď vás bolí hlava. Nepreháňajte to s kávou, čo najviac znížte stres (aj ten je veľkým spúšťačom) a doprajte si čo najviac spánku. Vhod vám prídu relaxačné techniky – joga a meditácia. Vo voľnom čase relaxujte, ako chcete. Ak lekár odporučí, urobte si test potravinovej intolerancie.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*