Prečo by sme na jar mali zjesť 6 stoniek púpavy každý deň. Nenápadná burina so super-schopnosťami!

Všetci vieme, že púpava je liečivá, ale špeciálnu pozornosť by sme mali venovať aj jej stonkám. Super-schopnosti, o ktorých takmer nikto nevie!

Na prelome apríla a mája sa jej intenzívne žlté kvety objavujú doslova všade. Púpava, ktorá sa často považuje za bežnú burinu, ukrýva svoje zdravotné schopnosti. Je záchranou okrem iného aj pre obličky.

Púpava kvitne dvakrát ročne – na jar a pár kvetov sa objaví aj na jeseň.

Liečivé vlastnosti púpavy sa nachádzajú vo všetkých častiach rastliny: koreňoch, listoch, kvetoch a stonkách.

  • Kvety, listy a stonky púpavy sú najliečivejšie na jar.
  • Koreň sa  zbiera na jeseň.

Púpava, bežne známa bylinka, je mimoriadne cenná rastlina, aj keď sa s ňou často zaobchádza ako s bežnou burinou. Zároveň má mnoho zdravotných vlastností.

Cenné sú kvety, stonky, listy a korene púpavy. Je skutočným bohatstvom vitamínov, minerálov a ďalších cenných zložiek, ako sú triesloviny , inulín, flavonoidy a kremík.

Dnes si povieme najmä o stonkách a ich liečivých vlastnostiach, ktoré sú ľuďom menej známe ale stojí za to o nich vedieť.

Zdroj: youtube

Stonky púpavy – liečivé vlastnosti

Púpava je rastlina, ktorá akumuluje veľa slnečnej energie a obsahuje veľa bielkovín.  

Jej stonky dokážu pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, medzi ktoré patria aj metabolické poruchy.

Možno ste už počuli, že púpava môže pomôcť pri ochoreniach pečene a žlčníka. 

Teraz je však najdôležitejšie zdôrazniť, že čerstvé stonky púpavy sú výborným prírodným prostriedkom na reguláciu všetkých metabolických procesov. 

Obsahujú látky, ktoré zvyšujú tvorbu inzulínu a regulujú metabolizmus sacharidov a tukov, preto sa odporúčajú ľuďom, ktorí majú vysokú hladinu cukru v krvi, poruchu funkcie štítnej žľazy, vysoký cholesterol a nadváhu. 

Na reguláciu metabolizmu je potrebné zjesť 6 čerstvých stoniek púpavy každý deň, kým púpava kvitne. (Túto kúru sa odporúča držať na jar aspoň mesiac).

Ako užívať stonky púpavy?

Rastlinu treba zozbierať a umyť spolu s kvetom, pričom kvet by sa mal odstrániť až po umytí. 

To je spôsob, ako zachovať všetky liečivé vlastnosti v stonkách.

Následne stonku dobre a pomaly žuvajte a až potom prehltnite.

Zdroj: youtube

Vďaka inulínu sú stonky púpavy veľmi užitočné na čistenie krvi a celého organizmu.

Inulín absorbuje toxíny, ťažké kovy, aj karcinogény a odstraňuje ich z tela.

Preto sa púpava často používa aj na detoxikáciu organizmu. 

Okrem toho je to rastlina, ktorá zvyšuje hladinu leukocytov a tie sú dôležité pre dobrú imunitu. 

Inulín je veľmi dôležitý na udržanie zdravej črevnej mikroflóry. 

Prispieva k riešeniu mnohých problémov spôsobených nesprávnou stravou alebo životným štýlom.

Ak zjete 6 stoniek púpavy denne, vaše črevá sa vám poďakujú. 

Ich konzumácia sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú tráviace ťažkosti alebo po užívaní antibiotík. 

Púpava môže pomôcť liečiť zápaly pankreasu, gastritídu, žlčníkové kamene, hepatitídu, kolitídu, hemoroidy, zápchu a nadúvanie.

Stonky púpavy majú teda pozitívny vplyv na celkové zdravie. 

Sú užitočné aj pre starších ľudí, pretože podporujú vitalitu a silu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*