Predstavte si rybu v chrumkavom obale, voňavú bylinkami a podávanú s lahodným zeleninovým šalátom. Takéto filé sa vyprážajú na oleji, zvyčajne slnečnicovom. Je veľmi obľúbený, má aj zdraviu prospešné vlastnosti.
Ukazuje sa však, že ryby by sme na ňom vyprážať nemali. prečo?
Slnečnicový olej u nás stále láme rekordy v popularite. Používame ho na vyprážanie, pečenie a do šalátov. Tento produkt má napriek mnohým výhodám aj nevýhody.
Začnime výhodami. Bezpochyby je to obsah vitamínu E. V 100 g je až 38,70 mg tejto zlúčeniny. Slnečnicový olej má viac ako repkový olej , hoci je považovaný za najzdravší.
Rovnako ako slnečnicové semienka, aj olej je zdrojom fytosterolov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.
Aby fytosteroly znížili riziko aterosklerózy, mali by sa konzumovať v dávke nižšej ako 3 g denne. Rizikové je preto časté a pravidelné používanie slnečnicového oleja, ktorý ich obsahuje vo veľkom množstve.
A teraz to najdôležitejšie. Slnečnicový olej obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny omega-6. Sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému.
Ale čo ryby?
Jeme príliš málo rýb. Priemerný Slovák zje za rok asi 3 kg rýb. Pri niekoľkých desiatkach kilogramov bravčového a hydinového mäsa je konzumácia rýb u nás zanedbateľná.
Medzitým sú ryby zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín: kyseliny eikozapentaénovej (EPA) a kyseliny dokosahexaénovej (DHA).
Tieto látky priaznivo pôsobia na obehový systém. Chránia pred aterosklerózou, znižujú krvný tlak, pôsobia protizápalovo. Ich prítomnosť je nevyhnutná pre správne fungovanie obehového a imunitného systému.
Aby telo tieto vlastnosti dokázalo využiť, mal by byť dodržaný správny pomer omega-3 a omega-6 .
Optimálne pomery sú 5-6:1. Takže na 5-6 polievkových lyžíc omega-6 by sme mali skonzumovať 1 polievkovú lyžicu omega-3. A niektoré zdroje uvádzajú, že omega-6 kyselín by malo byť ešte menej. Prečo?
Omega-6 EFA majú mnoho vlastností. Môžu pôsobiť protizápalovo, podobne ako omega-3. Keď je ich však v tele priveľa, ich pôsobenie môže byť zablokované.
V tejto situácii sa navyše produkujú molekuly nazývané lipidové mediátory. Majú prozápalový účinok*.
A čo viac, rovnaké enzýmy sa zaoberajú rozkladom omega-3 a omega-6. Ak sa zameriate iba na nadbytok omega-6, účinky na zdravie môžu byť fatálne.
Odborníci dokázali, že príliš veľa omega-6 v strave zvyšuje riziko zápalových a degeneratívnych ochorení. Vyhnúť by sa im mali ženy po menopauze, pretože omega-6 v tomto prípade podporujú vznik rakoviny prsníka.
Zároveň však správna dávka omega – 3 chráni pred týmito ochoreniami.
Prečo by ste teda nemali jesť ryby v kombinácii so slnečnicovým olejom?
Tuky, ktoré jeme, sa zapracujú do miciel a v tejto forme idú do mikroklkov, kde sa vstrebávajú. Ak sa dostanú do týchto miciel v nesprávnom pomere, budú sa v nich tiež absorbovať, a tak môžu mať škodlivý účinok – vysvetľuje Dr. Krystyna Pogoń, odborníčka na výživu a potravinárska technológa.
Dodáva, že účinnosť omega-3 a omega-6 mastných kyselín treba posudzovať cez prizmu optimálneho pomeru týchto dvoch látok (5-6:3). – Pri jeho narušení môžu v tele nastať zápalové procesy – dodáva odborník.
Vysvetľuje tiež, že kombinovať ryby so slnečnicovým olejom je mimoriadne zlé riešenie. – Ryby samotné majú dokonalý pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tak prečo ho ničiť? – pýta sa.
Ako teda pripravovať ryby?
Ak sa nechcem pripraviť o cenný pomer Omega 3 mastných kyselín, najlepšie riešenie je pripravovať ryby len tak na pare.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply