Považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Tu je dôvod, prečo by sme ich mali jesť každý deň aj sušené!
Figy sa z nejakého dôvodu nazývajú rajským ovocím Stredomoria. Jeho liečivými časťami sú plody, mliečna šťava, listy aj kôra stromov. Suchá verzia figy je považovaná za super potravinu, ktorá je nám dostupná po celý rok, no len ťažko prekoná šťavnaté plody, ktoré si už aj u nás môžeme bežne kúpiť.
Surové figy obsahujú až 80 percent vody a vzhľadom na to, že z hľadiska výživy figy stimulujú energiu, je najlepšie ich konzumovať ráno.
1. Znižujú krvný tlak
Figy sú skvelým zdrojom draslíka, ktorý pomáha znižovať a regulovať krvný tlak. Minerál draslík je v potrave málo dostupný, no pre fungovanie organizmu je nevyhnutný. Veľké množstvo ľudí trpí nedostatkom draslíka v dôsledku zvýšenej konzumácie soli.
2. Pomáha pri chudnutí
Je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a dodáva nám pocit sýtosti na dlhší čas, čím pomáha pri chudnutí.
Figy obsahujú väčšie množstvo rozpustnej a nerozpustnej vlákniny ako iné ovocie. Rozpustná vláknina ovplyvňuje aj znižovanie cholesterolu v krvi. 100 gramov fíg obsahuje iba 74 kalórií.
3. Znižuje hladinu cukru v krvi
Figové listy znižujú hladinu cukru v krvi. Listy je možné použiť pri príprave rôznych jedál a pri príprave čajov. Niektoré štúdie ukázali, že figy pomáhajú regulovať cukor u ľudí s cukrovkou 1. typu.
4. Pomáha k dobrej nálade
Obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B, ktorý dodáva nášmu telu energiu, zabezpečuje pružnosť pokožky a pevné svaly.
Ďalšou výhodou komplexu vitamínov B je, že zlepšuje funkciu mozgu a tým aj koncentráciu a pamäť a zlepšuje našu celkovú náladu. Ak je nespavosť a PMS výsledkom vašej nespokojnosti, figy, vďaka vysokému obsahu horčíka, vám môžu pomôcť.
5. Pomáha pri bradaviciach
V ľudovom liečiteľstve sú figy považované za výborných pomocníkov pri problémoch s kožnými výrastkami ako sú bradavice a kurie oká.
Polovicu čerstvého ovocia stačí naniesť na časť tela, kde sa problém nachádza, nechať cez noc a ráno zmyť horúcou vodou. Potom je odstránenie problému jednoduchšie a v prípade potreby môžete postup zopakovať až 5-krát.
6. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov
Vysoká koncentrácia glukózy a fruktózy predstavuje zdravšiu náhradu bieleho priemyselného cukru. Obsahujú veľa železa, fosforu, vápnika, draslíka, horčíka, vitamíny B6, E, C, vitamín A. Sú bohaté aj na betakarotén, preto sa figy odporúča zjesť niekoľko dní pred opaľovaním. Obsahuje vysoký podiel vody a prírodných cukrov, preto je užitočný pri rekonvalescencii po vyčerpaní a pri detoxikácii.
Ako konzumovať sušené figy?
Aby ste aktivovali výživné látky vo figách, mali by ste ich predtým namočiť na pár hodín. Dnes vám ukážeme jeden recept ako ich konzumovať s olivovým olejom.
Prísady:
- 20 ks sušených fíg
- olivový olej
Príprava:
Vezmite 20 kusov sušených fíg, každú rozkrojte na polovicu a vložte do pohára. Potom pridajte olivový olej tak, aby boli figy ponorené 1,5 cm pod hladinou oleja.
Nechajte stáť v chladničke 40 dní.
Užívajte 1 polovicu fígy a 1 čajovú lyžičku oleja, v ktorom boli figy namočené, odporúča sa užívať 5-10 minút pred raňajkami. Užívajte, kým neminiete všetky figy. Jeho liečivý účinok pocítite okamžite. Kúru môžete opakovať opakovať 2-3 krát ročne.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply