Prečo je nevyhnutné naliať ocot do vody na varenie vajec? Tento trik pozná len málokto…

Vajcia sú bohaté na živiny, vitamíny a najmä bielkoviny sú často dokonalou alternatívou k mäsu. Výhodou je, že ich môžeme pripraviť rôznymi spôsobmi, takže nikdy nás nebudú nudiť. Omeleta, vyprážané, volské oko, varené, miešaná, plnené… Toľko receptov, ktoré potešia chuťové poháriky a dodajú telu energiu. Aj keď sa príprava často zdá byť jednoduchá, dokonca aj vo svojej najbežnejšej verzii, vajce uvarené na tvrdo, existujú určité zlaté pravidlá, ktoré treba dodržiavať, aby nedošlo k určitým chybám. Ako sa vyhnúť prasklinám počas varenia? Postupujte podľa návodu.

Ako správne uvariť vajcia?

Nie je to nezvyčajné, je  to dokonca veľmi bežné, že vajcia počas varu prasknú. A počas tohto praskania vaječné bielky uniknú a rozptýlia sa po celej panvici. Akonáhle je vajíčko vo  vode,  je oveľa menej chutné. Takže áno, varenie vajíčka môže byť tiež veda, vyžaduje si určitú zručnosť a osobitnú pozornosť. Ak nedodržíte určité pravidlá varenia, výsledok nebude uspokojivý.

Pri varení vajec, keď sa vytvoria praskliny a vajíčko sa rozpadá, nielenže to vyzerá nechutne, ale je tiež oveľa ťažšie olúpať škrupinu. Ako sa vyhnúť tomuto problému?

Neprekračujte čas varenia: vždy majte na pamäti pravidlo „3-6-9“. To znamená 3 minúty pre varené vajcia vo vriacej vode, 6 minút pre mäkké vajcia a 9 minút (alebo dokonca 10) pre vajcia uvarené natvrdo.

Poznáte trik s octom?

Ďalšie dôležité pravidlo: počas varenia nikdy nedávajte do panvice príliš veľa vajec. Vajcia by sa počas  varenia nemali navzájom dotýkať. Preto, ak používate malý hrniec, varte iba 3 alebo 4 vajcia naraz. Ak chcete uvariť viac vajec naraz , potom na tento účel použite väčší hrniec alebo ich varte v dávkach.

Stále zostáva otestovať trik  s octom. Ďalším jednoduchším a účinnejším spôsobom, ako zabrániť praskaniu vajec. Tu je návod, ako to urobiť? Naplňte hrniec vodou a pridajte čajovú lyžičku octu na každé vajce, ktoré uvaríte. Potom položte panvicu na oheň. Pridanie octu do vody podporuje rýchlejšiu koaguláciu bielkovín z vaječného bielka. Škrupina teda nebude môcť ľahko prasknúť.

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*