Prečo ženy počas a po menopauze NAJVIAC PRIBERAJÚ: Odborníci zistili, kde ROBIA CHYBU a čo musia zaradiť do svojho jedálnička!

Mnoho žien robí v klimaktériu chyby vo výžive a v dôsledku toho priberajú a sú nespokojné. Vypočujte si rady odborníkov a zaveďte zmeny vo svojom jedálničku.

V menopauze ženy čelia rôznym zmenám. Jedna  z nich súvisí s priberaním, aj keď nedochádza k žiadnym zmenám v stravovaní a životnom štýle. Ako to vysvetľujú odborníci?

Marijana Jakobson, dietologička, uvádza, že mnohé ženy po 45 rokoch majú vyššie riziko určitých nedostatkov živín, aj keď sa stravujú normálne.

Odporúča zvýšiť príjem listovej zeleniny, zeleru a cvikly, „pretože to môže viesť k zvýšeniu hladiny oxidu dusnatého, ktorá vo vyššom veku klesá“.  Marijana Jakobson tiež radí zabezpečiť telu dostatočný príjem horčíka, zinku, selénu, jódu, vitamínov skupiny B a omega 3 mastných kyselín.

,,Jednou z najväčších chýb žien je, že jedia príliš málo kalórií ,“ – hovorí Courtney Delpra, dietológ z Cleveland Clinic.

,,Keď hladina estrogénu začne klesať, čo sa deje v polovici 40. rokov, často to so sebou prináša stratu svalovej hmoty. Vynechávanie jedál môže negatívne ovplyvniť váš vzhľad a zdravie. Myslite na svoj metabolizmus ako na oheň. Ak nepridávate dostatočné množstvo dreva, oheň sa začne zmenšovať. Hladovanie môže nepriaznivo ovplyvniť metabolické procesy.“

Odporúča konzumovať dostatočné množstvo bielkovín, malo by to byť 20 až 30 gramov na jedlo. Odborníci zdôrazňujú, že vo výžive je veľmi dôležitá rovnováha.

,,Častou chybou žien je, že trávia príliš veľa času sústredením sa na jeden aspekt svojej stravy. Niektoré ženy sa zamerajú na diétu s vysokým obsahom bielkovín a iné na obmedzenie sacharidov do tej miery, že nebudú prijímať dostatok vlákniny. To sú chyby, mali by byť striedme,“ –  povedala dietologička Jennifer Salib Haber.

,,Ženy si musia nájsť spôsob, ako si vychutnať zdravú stravu, ktorá vyhovuje ich životnému štýlu bez pocitu viny. Stravovací plán by mal byť flexibilný, nemal by byť založený na nudných pravidlách, ktoré kontrolujú, čo môžete a čo nemôžete jesť. Dovoľte si znížiť latku a uspokojte sa s ‚dosť dobrým‘ spôsobom, ako veci robiť, namiesto snahy o dokonalosť,“ uzavrel  Salib Haber.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*