Na každý problém existuje riešenie a naozaj je to pravda, aspoň pokiaľ ide o varené vajcia.
Ide o fantastický trik, ktorý vám uľahčí život.
Odborníci tvrdia, že vajcia staré 7 až 10 dní sú ideálne na varenie a najľahšie sa šúpu. Určite ste si všimli, ako niektoré vajíčka bez problémov olúpete, iné vám, hoci boli v tej istej škatuľke, robia toľko problémov, že sa vám prilepia na pokrm.
Aby ste sa vyhli takýmto nepríjemným prekvapeniam, pridajte do vody počas varenia lyžicu sódy bikarbóny. Staršie vajcia sa ľahšie ošúpajú, no pri čerstvých vajciach je to naopak, t.j. je problém s odstránením škrupiny. Sóda bikarbóna zvýši mäkkosť vody a neskôr vajíčka bez problémov olúpete.
Niekoľko ďalších trikov pre dokonale varené vajcia:
– Ak neviete, aké staré sú vajíčka, vyskúšajte tento trik – dajte ich do vody a uvidíte, ako sa správajú. Ak klesnú na stranu (vo vodorovnej polohe), potom sú veľmi čerstvé. Ak sa potopia, ale stoja vertikálne – potom sú ideálne na varenie. Vajcia, ktoré plávajú, sú staré.
– Dobrým trikom proti prasknutiu je ohriatie vajec pred ich vložením do horúcej vody. Môžete to urobiť dvoma spôsobmi – tak, že ich vyberiete z chladničky a necháte dosiahnuť izbovú teplotu, alebo ich vložíte na pár minút do teplej vody z vodovodu. Extrémna zmena teploty je totiž hlavnou príčinou praskania škrupín počas varenia.
– Ak chcete získať vajcia natvrdo, najbezpečnejšie je dať ich do studenej vody a až potom začať s varením. Pravdepodobnosť prasknutia škrupiny je potom veľmi malá.
– Ak chcete dostať vajíčka s mäkkým žĺtkom vo vnútri, tak ich pomaly lyžičkou vkladajte do horúcej vody a merajte čas. V závislosti od veľkosti vajec budete potrebovať asi tri minúty.
– Pri varení dbajte na to, aby boli všetky vajcia ponorené, inak sa neuvaria rovnomerne.
-Ak vajíčka prevaríte, budú okolo žĺtka zelenkasté a bielok bude gumovejší. Ideálny čas na varenie vajec na tvrdo je 6 minút.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply