PRÍRODNÝ LIEK: Na bolesti kĺbov, obnovenie zraku a zlepšenie pamäte o 80 %.

S pribúdajúcim vekom naše telo pomaly stráca vitalitu a po štyridsiatke už nemáme také kapacity ako v dvadsiatke. Existujú však prírodné prostriedky, ktoré nám môžu pomôcť.

ZLOŽENIE:

  • 125 g chrenu čerstvý
  • 4 citróny
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 kus zázvoru

PRÍPRAVA:

V mixéri rozmixujeme chren a zázvor. Vytlačte citrónovú šťavu a pridajte do mixéra.

Pridajte tri lyžice medu a dve škorice. Vložte sirup do pohára.

Ako sa užíva?

Užívajte jednu polievkovú lyžicu dvakrát denne pred jedlom alebo pred kardio cvičením. Nebudete ľutovať, výsledky budú skvelé!

Prečítajte si aj: Božská chrenová omáčka – najlepší recept na poctivú domácu chrenovú omáčku.

Naši predkovia chren konzumovali hojne a spočiatku si určite neuvedomovali jeho blahodarné účinky na organizmus. Chren výrazne zvyšuje našu imunitu. Pri konzumácii zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, čím sa stáva aj ťažké jedlo stráviteľnejšie. Tiež pomáha pri normalizácii zloženia črevnej flóry po klasickej antibiotickej liečebnej kúre, ale i pri nechutenstve. Podporuje prekrvenie obličiek a pečene.

Prečo ho jesť?

→ Chren sa nazýva aj bylinou mladosti, má podobné účinky ako ženšen.

→ Čistí krv, pôsobí močopudne a lieči reumatizmus.

→ Rozpúšťa hlieny pri zápaloch dýchacích ciest, čím uľahčuje dýchanie aj vykašliavanie.

→ Má protizápalový účinok, posilňuje obranyschopnosť organizmu, znižuje riziko vzniku infekcií, odporúča sa aj pri angíne a prechladnutí. Varením svoj liečivý účinok stráca, preto je najlepšie užívať ho v čerstvom stave.

V prípade vírusových či bakteriálnych ochorení stačí užiť trikrát denne lyžičku nastrúhaného chrenu s medom v pomere 1 : 1.

→ Má mierne močopudné účinky.

→ Obsahuje vitamíny A, vitamíny radu B, minerálne látky, draslík, vápnik, železo, mangán vlákninu a veľa C-éčka. Aj vďaka tomu je výbornou zbraňou proti jarnej únave.

→ Chrenový ocot sa používa pri bolestiach hlavy, kĺbov a chrbtice. Pripravíte ho z nastrúhaného chrenu, ktorý zalejete octom. Po ôsmich dňoch ho zlejte do uzatvárateľnej fľaše a natierajte ním boľavé miesta.

→ Na boľavý chrbát môžete použiť aj chrenovú placku. Zo strúhaného chrenu, masti a múky vymiesite placku a priložíte ako obklad na chrbát alebo boľavé kĺby.

→ Pri problémoch s prieduškami, ale aj pri nachladnutí môžete inhalovať chrenový sirup. Lyžičku strúhaného chrenu povarte vo vode, priveďte do varu a inhalujte aspoň 10 minút.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*