Spracované potraviny, príliš kalorické a mastné jedlá, jedlá zjedené narýchlo sú výzvou pre naše črevá. Niekedy veľmi jasne naznačujú, že sú z takejto stravy otrávené. Existuje spôsob, ako na to – jednoduchý nápoj z dvoch ingrediencií pôsobí na tráviaci systém ako vysávač.
1. Liek pre črevá. Stačia slivky a voda
100 g sušených sliviek má až desať gramov vlákniny. Sú tiež zdrojom sorbitolu , prírodného sladidla, ktoré má laxatívne vlastnosti , pretože absorbuje vodu do tráviaceho systému. Niet divu, že ovocie v črevách pôsobí ako kefa, ktorá zmietne usadeniny a výkaly. Túto osvedčenú metódu pri zápche a tráviacich problémoch poznali už naše staré mamy.
Na prípravu jednoduchého nápoja na čistenie čriev postačí niekoľko sliviek – šesť alebo sedem – a 250 ml horúcej vody. Po naliatí vody na ovocie je potrebné ich nechať niekoľko hodín, kým nezmäknú. Potom už len všetko rozmixovať. Pravidelné pitie zmesi sušených sliviek podporuje správnu činnosť čriev, predchádza zápche, podporuje črevný mikrobióm a priaznivo pôsobí na metabolizmus.
Sušené slivky sú zdrojom vlákniny a sorbitolu, ktoré odstraňujú usadeniny z čriev.
Ľuďom, ktorí netrpia črevnými problémami, poslúžia aj samotné sušené ovocie. Aby črevá lepšie fungovali, oplatí sa každý deň nalačno zjesť dve až tri slivky a predtým vypiť jeden až dva poháre teplej vody.
2. Nielen vaše črevá sa vám poďakujú
Sušené slivky obsahujú vitamíny A, B, C a K a sú tiež zdrojom mangánu, draslíka, horčíka, železa a vápnika. Draslík a vláknina obsiahnuté v slivkách priaznivo ovplyvňujú reguláciu hladiny cholesterolu a podporujú činnosť srdca, znižujú krvný tlak a znižujú riziko infarktu či mozgovej príhody. Sušené ovocie tiež obsahuje polyfenoly a rastlinné pigmenty, ako je beta-karotén , ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a môžu dokonca zabrániť vzniku rakoviny.
Vápnik a vitamín K zase robia zo sliviek prírodný liek na problémy s nadmernou lámavosťou kostí. Nedávna štúdia publikovaná vedcami z Penn State University naznačila, že 50 až 100 g sušených sliviek denne môže chrániť pred osteoporózou a dokonca zlepšiť parametre hustoty kostí u žien s diagnostikovanou chorobou.
Slivky sú tiež skvelou maškrtou pre každého, kto má chuť na nejakú sladkú maličkosť. Hoci sú kalorické a netreba to s nimi preháňať, prítomnosť vlákniny znamená, že hladinu glukózy v krvi zvyšujú pomalšie ako iné sladkosti a sú určite zdravšou alternatívou. Vďaka prítomnosti vlákniny vás rýchlejšie zasýtia, takže sa ľahšie uspokojíte s troma slivkami ako s niekoľkými koláčikmi.
Leave a Reply