RECEPT MOJEJ MAMY: Tvarohový cheesecake s čokoládovou penou.

Na tento koláč sa vyzbrojte trpezlivosťou. Najdôležitejšia je organizácia, všetko ostatné ide ako po masle.

Ingrediencie:

Základ:

  • 4 balenia Oreo sušienok
  • 120 g rozpusteného masla

Sušienky zomelieme a zmiešame s rozpusteným maslom. Dobre vymiešame. Zmes natlačíme na spodok formy vystlanej papierom na pečenie tak, aby okraje boli mierne vyvýšené. Odložíme do mrazničky, kým si pripravíme tvarohovú zmes.

Cheesecake:

  • 750 g tvarohového krému( mascarpone, Philadelphia, …)
  • 180 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 260 ml smotany na šľahanie ( alebo MilacGold)
  • štipka soli

Najprv si dáme zovrieť vodu (cheesecake sa dusí v rúre), rúru zapneme na 160°C.

Vo veľkej mise vyšľaháme tvarohový krém, pridáme soľ a cukor a dobre vyšľaháme. Po jednom primiešame vajíčka, nakoniec primiešame smotanu. Dobre vymiešame. Zmes pár krát premiešame stierkou, a navrstvíme do formy na sušienkový základ, zarovnáme.

Formu s cheesecakeom vložíme do väčšej a hlbšej panvice ( do vodného kúpeľa) zalejeme horúcou vodou do polovice formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme vo vodnom kúpeli pri 160°C asi 15-30 minút.

Cheesecake  by mal  byť jemne zhnednutý a stúpnuť trochu nad formu. Rúru vypneme, otvoríme dvierka rúry a cheesecake necháme ešte hodinu v rúre. Po hodine cheesecake vyberieme, papier na pečenie  opatrne odstránime  a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladnuté zľahka prikryjeme fóliou a necháme v chladničke aspoň 4 hodiny, najlepšie cez noc. Čokoládovú penu robíme, keď je cheesecake úplne vychladnutý.

Čokoládová pena:

  • 270 g tmavej čokolády
  • 70 g masla
  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 125 ml smotany na šľahanie

Maslo a čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli, miešajte s penou, kým nebude hladká. Odstavte z ohňa a trochu vychladnite. Do ešte horúcej čokolády po jednom pridáme  žĺtky a dobre premiešajte, aby sa spojili. Necháme vychladnúť.

Bielka a cukor vyšľaháme na tuhý sneh. V parnom kúpeli šľaháme, kým sneh zhustne. Necháme vychladnúť.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme, ale nie príliš do tuha.

Čokoládovú zmes  zľahka zmiešame so snehom, a vyšľahanou smotanou.

Krém navrstvíme na vychladnutý tvarohový cheesecake.

Odložíme do chladničky na 4-5 hodín, najlepšie cez noc.

Ganache:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 200 g tmavej čokolády

Smotanu opatrne zahrievame, pridáme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda rozpustí. Vymiešame do leskla. Polejeme vychladnutý koláč. Ganache necháme stuhnúť 1-2 hodiny. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*