Recept na najlepší ORECHOVÝ a MAKOVÝ ZÁVIN! Vždy ostane len prázdny plech…

Pozrite si videorecept na konci článku.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 550 g hladkej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 4 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 10 g sušeného droždia
  • 100 ml oleja

Teplé mlieko zmiešame s cukrom a sušeným droždím. Necháme stáť asi 10 minút na teplom mieste.

Do misy dáme múku, vajce, žĺtok, lyžičku soli, pridáme kvások a olej. vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem.

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 1 lyžica mlieka

Vajce vymiešame s mliekom.

Maková náplň:

  • 300 g mletého maku
  • 200 g horúceho mlieka
  • 150-200 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice krupice

Mak zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a krupicou. zalejeme horúcim mliekom a vymiešame.

Orechová náplň:

  • 250 g mletých orechov
  • horúceho mlieka
  • 150 g cukru
  • 1 lyžička rumu
  • 100 g hrozienok
  • šťava z pol citróna

Hrozienka zmiešame s lyžicou rumu a citrónovou šťavou, necháme stáť asi 30 minút.

Mleté orechy zmiešame s cukrom, pridáme hrozienka aj so šťavou, zalejeme horúcim mliekom a vymiešame.

Vykysnuté cesto ešte raz vymiesime, rozdelíme na dve polovice. Polovicu cesta  rozvaľkáme na tenko a rovnomerne natrieme  makovou náplňou, pevne zvinieme. Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch popicháme vidličkou a natrieme rozšľahaným vajcom.

Rovnako postupujeme aj z druhou polovicou cesta. Naplníme orechovou náplňou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30-35 minút. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*