Pozrite si videorecept na konci článku.
Ingrediencie:
Cesto:
- 550 g hladkej múky
- 250 ml teplého mlieka
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 4 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 10 g sušeného droždia
- 100 ml oleja
Teplé mlieko zmiešame s cukrom a sušeným droždím. Necháme stáť asi 10 minút na teplom mieste.
Do misy dáme múku, vajce, žĺtok, lyžičku soli, pridáme kvások a olej. vymiesime hladké nelepivé cesto. Cesto zakryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem.
Na potretie:
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka
Vajce vymiešame s mliekom.
Maková náplň:
- 300 g mletého maku
- 200 g horúceho mlieka
- 150-200 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice krupice
Mak zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a krupicou. zalejeme horúcim mliekom a vymiešame.
Orechová náplň:
- 250 g mletých orechov
- horúceho mlieka
- 150 g cukru
- 1 lyžička rumu
- 100 g hrozienok
- šťava z pol citróna
Hrozienka zmiešame s lyžicou rumu a citrónovou šťavou, necháme stáť asi 30 minút.
Mleté orechy zmiešame s cukrom, pridáme hrozienka aj so šťavou, zalejeme horúcim mliekom a vymiešame.
Vykysnuté cesto ešte raz vymiesime, rozdelíme na dve polovice. Polovicu cesta rozvaľkáme na tenko a rovnomerne natrieme makovou náplňou, pevne zvinieme. Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch popicháme vidličkou a natrieme rozšľahaným vajcom.
Rovnako postupujeme aj z druhou polovicou cesta. Naplníme orechovou náplňou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30-35 minút. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply