Reďkovky pomáhajú vašej pečeni, srdcu a obličkám: Znižujú cukor v krvi a regenerujú celé telo!

Reďkovky sú bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, no buďte s nimi opatrní.

Reďkovky, teda ich čeľaď, je skupina koreňovej zeleniny rôznych tvarov s chrumkavou  textúrou a farbou, ktorá môže byť rôzna. Ich chuť je plná, autentická, miestami korenistá. Sú plné vitamínov a jedna z najzdravších možností, ktorú možno  pridať na jarný stôl.

Reďkovky sa líšia farbou a všetky obsahujú veľa vitamínov

Rimania a starí Gréci ich používali pred viac ako 2500 rokmi ako jedlo aj ako liek. Reďkovky môžu byť červené, čierne, fialové, žlté, ružové alebo fialové.

V našich končinách je najrozšírenejšia červená reďkovka, ale často sa používa aj biela reďkovka, väčšinou strúhaná. Daikon alebo japonská reďkovka je biela a vyzerá ako mrkva. Čierna alebo španielska reďkovka má čiernu šupku a telo. Bez ohľadu na farbu sú ich zdravotné prínosy jedinečné a obrovské.

Prečo sú reďkovky dobré pre zdravie?

Reďkovky sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ako je katechín, pyrogalol, kyselina vanilinová a ďalšie početné fenolové zlúčeniny.

Ich najväčšou výhodou je vysoký obsah vitamínu C, ktorý v kombinácii s antioxidantmi zohráva kľúčovú úlohu v boji proti oxidačnému stresu a poškodeniu buniek. Vitamín C je dôležitý pre naše celkové zdravie, imunitu a ochranu pred infekciami.

Znižujú  riziko cukrovky

Reďkovky obsahujú glukozinolát a izotiokyanát, chemické zlúčeniny, ktoré sú dôležité v procese regulácie hladiny cukru v krvi.

Pravidelná konzumácia reďkovky tiež zvýši prirodzenú produkciu adiponektínu vo vašom tele. Ide o hormón, ktorý má zásadný vplyv na prevenciu inzulínovej rezistencie.

Reďkovky obsahujú aj koenzým Q10, antioxidant, ktorý preukázateľne pomáha predchádzať cukrovke. Tiež patria k potravinám s nízkym glykemickým indexom.

Ideálna zelenina na zlepšenie funkcie a regeneráciu pečene

Okrem vyššie uvedených zlúčenín obsahujú reďkovky indol-3-karbinol a 4-metyltio-3-butenylizotiokyanát.

Ide o veľmi užitočné látky, ktoré pomáhajú pečeni pri detoxikácii a revitalizácii a hojení po poškodení. Tieto zlúčeniny tiež pomáhajú obličkám spracovávať a vylučovať toxíny z tela.

Reďkovky posilňujú srdce

Keďže táto zelenina je bohatá na antioxidanty a minerály, ako je vápnik a draslík, je mimoriadne užitočná a odporúčaná pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami.

Spoločne tieto živiny pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, ale tiež znižujú riziko srdcových ochorení. Reďkovka je tiež dobrým zdrojom prírodných dusičnanov, ktoré zlepšujú krvný obeh.

Málo sacharidov a kalórií, nízky glykemický index

Ďalšou z ich významných výhod je veľmi nízky obsah sacharidov. Majú málo kalórií a ako už bolo spomenuté, nízky glykemický index. Tu sú všetky vitamíny a minerály, ktoré reďkovky obsahujú:

  • vápnik
  • vitamín C
  • riboflavín
  • niacín
  • tiamín
  • vitamín B6
  • folát
  • draslík
  • železo
  • mangán

Pozor pre ľudí s problémami štítnej žľazy

Keďže reďkovky sú plné vitamínov a minerálov a majú málo sacharidov či kalórií, rozhodne by sa mali zaradiť do jedálnička.

Konzumácia veľkého množstva reďkovky však môže ovplyvniť normálny proces tvorby a vylučovania hormónov v štítnej žľaze, ak máte inak nedostatok jódu. Najlepšie je jesť ich s mierou, čo platí aj pre ostatné druhy z čeľade krížovitých. Taktiež, ak je varená (biela reďkovka), stráca veľa zo svojich nutričných vlastností.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*