Retro CITRÓNOVÉ REZY! Lahodný zákusok, ktorý nás ani po rokoch neomrzí…

Citrónové rezy pozná takmer každý! A my nepoznáme nikoho, kto by ich nemiloval. Pozrite sa, ako si tento skvelý zákusok pripravíte…

Piškótový koláč:

  • 6 vajec
  • 6 PL cukru
  • 6 PL múky

Sirup:

  • Šťava z 0,5 citróna
  • 1 dl vody
  • 100g  cukru

Krém:

  • 5 žĺtok
  • 1 balíček citrónového pudingového prášku/ môžeme použiť vanilkový alebo smotanový/
  • 5 dl mlieka
  • 5 dl smotany na šľahanie
  • Šťava z 2-3 citrónov (podľa chuti)
  • 5 PL cukru
  • 10 g želatíny

Poleva:

  • 100 g bielej čokolády
  • 3-4 lyžice oleja

Postup:

Žĺtka dôkladne premiešame s cukrom do peny, primiešame múku a dobre premiešame. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, postupne po lyžiciach ho primiešame k žĺtkovej zmesi. Rúru predhrejeme na 180 °C  a pečieme na plechu na papieri na pečenie asi 25-30 minút. Necháme vychladiť.

Želatínu namočíme do 1 dl studenej vody. Na miernom ohni  rozpustíme a necháme mierne vychladnúť. Žĺtka vymiešame s cukrom a pudingovým práškom do hladka, nalejeme trochu mlieka a dobre rozmiešame.  Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustú kašu. Necháme ochladnúť. Primiešame rozpustenú želatínu. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a pridáme citrónovú šťavu. Zmiešame so žĺtkovým krémom.

Piškótový plát rozkrojíme na dva tenké pláty. Spodný plát natrieme citrónovým sirupom, natrieme krémom a na to položíme druhý plát, opäť natrieme citrónovým sirupom a tenko natrieme krémom.

Bielu čokoládu roztopíme s olejom a vymiešame do hladka. Polejeme hotový koláč, a počkáme kým čokoláda stuhne. Môžeme ozdobiť krémom podľa vlastnej fantázie. odložíme na noc do chladničky.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*