Citrónové rezy pozná takmer každý! A my nepoznáme nikoho, kto by ich nemiloval. Pozrite sa, ako si tento skvelý zákusok pripravíte…
Piškótový koláč:
- 6 vajec
- 6 PL cukru
- 6 PL múky
Sirup:
- Šťava z 0,5 citróna
- 1 dl vody
- 100g cukru
Krém:
- 5 žĺtok
- 1 balíček citrónového pudingového prášku/ môžeme použiť vanilkový alebo smotanový/
- 5 dl mlieka
- 5 dl smotany na šľahanie
- Šťava z 2-3 citrónov (podľa chuti)
- 5 PL cukru
- 10 g želatíny
Poleva:
- 100 g bielej čokolády
- 3-4 lyžice oleja
Postup:
Žĺtka dôkladne premiešame s cukrom do peny, primiešame múku a dobre premiešame. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, postupne po lyžiciach ho primiešame k žĺtkovej zmesi. Rúru predhrejeme na 180 °C a pečieme na plechu na papieri na pečenie asi 25-30 minút. Necháme vychladiť.
Želatínu namočíme do 1 dl studenej vody. Na miernom ohni rozpustíme a necháme mierne vychladnúť. Žĺtka vymiešame s cukrom a pudingovým práškom do hladka, nalejeme trochu mlieka a dobre rozmiešame. Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustú kašu. Necháme ochladnúť. Primiešame rozpustenú želatínu. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a pridáme citrónovú šťavu. Zmiešame so žĺtkovým krémom.
Piškótový plát rozkrojíme na dva tenké pláty. Spodný plát natrieme citrónovým sirupom, natrieme krémom a na to položíme druhý plát, opäť natrieme citrónovým sirupom a tenko natrieme krémom.
Bielu čokoládu roztopíme s olejom a vymiešame do hladka. Polejeme hotový koláč, a počkáme kým čokoláda stuhne. Môžeme ozdobiť krémom podľa vlastnej fantázie. odložíme na noc do chladničky.
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.
Leave a Reply