Otrava hubami .. Hubárska sezóna je v plnom prúde. Nielen, že je to príjemná aktivita strávená vonku, ale prináša aj chutné „snacky“ do našej kuchyne. Všetko je dobré, ak poznáme huby, ale horšie, ak zjeme niečo, čo nám škodí. Ako potom konať? Čo robiť a kde hľadať pomoc?
Ak po zjedení húb pociťujete bolesti brucha, nevoľnosť, hnačku a zvýšenú teplotu, je to jasný znak, že mohlo dôjsť k otrave.
foto: freepik.com
V prípade otravy hubami hrá najdôležitejšiu úlohu čas!
Ročne ide o niekoľko stoviek až tisíc otráv! Samozrejme, existujú aj smrteľné! Preto je ostražitosť na prvom mieste.
Málokto vie, ale huby spôsobujú niekoľko druhov otravy. A niektoré z nich môžu viesť k poškodeniu buniek vnútorných orgánov. Jednou z najjedovatejších húb je muchotrávka. Obsahuje 12 toxínov , z ktorých dva sú smrteľné – už 1 mg na 1 kg telesnej hmotnosti môže zabiť. Keďže toxíny spôsobujú zlyhanie pečene a obličiek , nie je veľa času na záchranu.
A čo viac, iné huby majú negatívny vplyv na nervový systém človeka, a tak človek pociťuje pomalší alebo rýchlejší tep, slintanie, problémy s dýchaním, pocit náhlej horúčavy a dokonca … halucinácie.
foto: freepik.com
Otrava hubami: Čo robiť?
Ako sme písali vyššie, v prípade otravy hubami je dôležitý čas. Ak pociťujeme príznaky, najdôležitejšie je urýchlene navštíviť lekára a jasne vysvetliť, čo sa na klinike stalo. Môžete tiež zavolať sanitku, kým budete vracať.
Málokto si uvedomuje, že po otrave hubami a výskyte vyššie opísaných symptómov nastáva zlepšenie zdravotného stavu. Lekári vnímajú, že takáto otrava mätie pacientov, ktorí sa začínajú cítiť dobre.
Keď napríklad zjete muchotrávku, vaše telo zoslabne, má horúčku a zvracia. Tento stav môže trvať 6 až 24 hodín. Následne otrava rýchlo narastá, nasleduje žltačka, zlyhanie obličiek a pečene a zhoršený kontakt s pacientom až do bezvedomia. Zvyčajne to končí smrťou.
foto: freepik.com
Otrava hubami: mýty
Tu je niekoľko mýtov, ktorým mnohí veria, a je čas ich vyvrátiť!
- Jedovaté huby majú zlú chuť. TOTO JE MÝTUS.
Často sú jedovaté huby buď bez chuti, alebo dokonca sladké. Tak je to napríklad v prípade muchotrávky. - Nakrájaná huba sa zmení na modrastú.
Nie je to pravda, nezabudnite, že to nie je indikátor diagnózy jedovatých húb. - Ak dáte cibuľu na jedovatú hubu – sčernie. Mýtus!
Je to preto, že huba obsahuje zlúčeniny síry a nejde o test na požívateľnosť.
Pamätajte, že ak nepoznáte huby – radšej to nerobte!
Leave a Reply