Stalo sa vám niekedy, že ste uprostred pečenia, rozbijete vajce a nájdete v ňom krv?
Aj keď sa na internete určite dočítate, že po tepelnej úprave je konzumácia bezpečná, odborníci majú iný názor. Určite by ste vajcia v takomto stave nemali konzumovať. Väčšinou ide o nejakú fyziologickú zmenu na vaječníku nosnice. Avšak jedná sa len o ojedinelé prípady. Veterinári zase rovno varujú, že môže hroziť infekcia. Takéto vajcia by sa vôbec nemali dostať na trh.
Väčšina moderných triedičiek je vybavená kontrolnými bodmi, kde by sa takéto vajcia mali zachytiť a vyradiť, aby sa nedostali k zákazníkovi. Avšak aj ten najlepší prístroj vykazuje nejakú chybu.
Ak je vo vajíčku malá krvavá škvrna, nemusíte sa desiť. Takéto vajcia môžeme normálne jesť. Pokiaľ je ale bielok kalný, zapáchajúci a je v ňom väčšia krvná zrazenina, určite by ste ho mali vyhodiť!
Na čo si dať pozor?
1. Čím je vajce staršie, tým viac je v ňom vzduchu. Keď vajce klesne na dno, je čerstvé, ak pláva, nejedzte ho.
2. Čím je vajce staršie, tým tekutejší je žĺtok. Ak vám teda nejde ľahko žĺtok oddeliť od bielka, nie je vajce čerstvé.
3. Ak zatrasiete čerstvým vajcom, nemali by ste počuť žiadny, alebo len veľmi tichý zvuk. Ak vydáva vajcia šplechavý zvuk, nie je čerstvé
Leave a Reply