Ryžový nákyp, ktorý chutí báječne! Nás starý rodinný recept…

Recept na ryžový nákyp môže byť rôznych druhov, nám sa osvedčila táto variácia, ale spôsobov prípravy a dochucovania je toľko, koľko domov. Ak máte radi retro pochúťky, táto sladká pochúťka  si vás rýchlo získa. Jeme to s domácim džemom, naša rodina to tak má najradšej.

Ingrediencie:

  • 500 g ryže
  • 400 ml studenej vody
  • 2 litre mlieka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • pol lyžičky soli
  • pomarančová príchuť
  • 200 g hrozienok
  • 300 g cukru
  • 80 g masla
  • 8 vajec
  • pol lyžičky soli

Postup:

Do hrnca dáma ryžu, zalejeme studenou vodou, premiešame a privedieme do varu. Pridáme 2 litre mlieka, 2 balíčky vanilkového cukru, pol lyžičky soli a pomarančovú príchuť. Premiešame, prikryjeme a varíme do mäkka. Občas premiešame.

Pred dovarením pridáme hrozienka, cukor a maslo, varíme do hustá.

8 bielok a pol lyžičky soli vymiešame na tuhý sneh. 8 žĺtok vymiešame do peny.

Do uvarenej ryže primiešame vymiešané žĺtka, premiešame. Nakoniec po častiach primiešame tuhý sneh. Pečieme vo forme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 40-45 minút. Necháme mierne vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom. Podávame s džemom podľa chuti. ( alebo s ovocím, šľahačkou a pod.)  Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť videopostup:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*