Sirup z čiernej reďkovky! Prastarý recept mojej babičky, ktorý prebudí aj mŕtveho…

Čierna reďkovka má korenistú chuť a prenikavú vôňu a používa sa do šalátov a ako korenie. V minulosti boli vlastnosti čiernej reďkovky veľmi známe a oceňované.

Špecifickú štipľavú chuť reďkovky zapríčiňujú éterické oleje a síra. Pestuje sa nielen ako zelenina, ale aj ako liečivá rastlina.

Bola známa už v staroveku. Do strednej Európy sa čierna reďkovka rozšírila v 16. storočí. Uplatňuje sa ako liek pri prechladnutí, tráviacich ťažkostiach, ochoreniach pečene a žlčníka. U nás je ešte stále pomerne málo známa.

Konzumuje sa buľva, ktorá je bohatá na minerálne látky ako vápnik, síra, draslík, chlór, sodík, fosfor, horčík, železo, vitamín C a E. Vápnik obsiahnutý v čiernej reďkovke je dôležitý pre stavbu kostí a zubov. Podporuje trávenie, činnosť žlčníka ale aj chuť do jedla. Pomáha vylučovať škodliviny z tela. Využíva sa pri liečbe kašľa a zahlienení. Priaznivo vplýva na imunitný systém a má antiseptické účinky. Reďkovková šťava detoxikuje telo, zlepšuje stav pri osteoporóze, anémii a alergiách.

Obsahuje veľa minerálov a neesenciálnych látok a má omladzujúci účinok. Čierna reďkovka je tiež užitočná na odstránenie črevnej zápchy. Najlepšie je užívať ju ako doplnok stravy v zimných mesiacoch, keďže pomáha aj pri infekciách. Ak si chcete vyrobiť prípravok z čiernej reďkovky proti kašľu a pľúcnym chorobám, vyskúšajte tento prírodný recept.

Sirup z čiernej reďkovky

Ak vás zmohli respiračné ťažkosti, sirup z čiernej reďkovky vám dokonale pomôže pri vykašliavaní, prechladnutí, silnom kašli, bronchitíde či zápale priedušiek.

Na prípravu sirupu z čiernej reďkovky potrebujete:

  • 1 čiernu reďkovku
  • cukor

Umyte čiernu reďkovku. Potom ju spolu so šupkou nakrájajte na tenké plátky. Vložte ich do misy a každý plátok posypte cukrom. Prikryte čistou utierkou a nechajte stáť 24 hodín. Potom sirup sceďte. Sirup je pripravený na použitie.

Užívajte 4-5 lyžičiek sirupu denne najlepšie pred jedlom.

Recept číslo 2:

Z reďkovky odrežte vrchnú časť a do spodnej časti vydlabte dostatočne hlbokú jamku, do ktorej nalejete dve až tri polievkové lyžice kvalitného medu. Zakryte vrchnou časťou a položte do misky s trochou vody tak, aby sa vám neprevrátila. Po pár hodinách lúhovania, sa uvoľnia zdraviu prospešné látky do medu. Sirup môžete užívať po lyžičkách až päťkrát za deň, pri deťoch zvoľte radšej polovičnú dávku. Jednu buľvu môžete naplniť medom opakovane, po troch dňoch ju však vyhoďte a použite novú. Väčšinou to však vôbec nie je potrebné, keďže s veľkou pravdepodobnosťou sa respiračných problémov zbavíte už do dvoch dní.

Recept číslo 1 – videonávod:

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*