Sú vyrobené dvakrát rýchlejšie ako štandardné a chuť je fantastická!
Ingrediencie:
- 40 g čerstvého droždia
- 900 g hladkej múky
- 4 celé vajcia
- 300 ml jogurtu
- 200 ml vody
- 150 g cukru
- asi 150 na obaľovanie šišiek
- 150 g masla
- asi 100 g na potieranie šišiek
Postup:
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode a pridáme lyžicu cukru, necháme odpočívať. Do misy dajte múku, jogurt, vajcia, zvyšok cukru, rozpustený margarín a droždie, ktoré ste nechali pár minút odpočívať. Cesto vymiešajte tak, aby bolo mäkké a lepkavé a nechajte hodinu odpočívať, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Keď cesto vykysne, posypte pracovnú dosku múkou, cesto vyklopte na dosku a jemne a pomaly premiešajte. Povrch aj cesto opäť posypeme múkou a rozvaľkáme valčekom na hrúbku 1 – 1,5 cm. Vykrajujte šišky pomocou pohára a vložte ich do vymasteného pekáča. Dbajte na to, aby ste medzi šiškami nechali priestor, pretože veľa narastú, a preto sa určite nezmestia na jednu panvicu.
Prvú panvicu so šiškami nechajte 15 minút odstáť, potom zapnite rúru, aby sa vyhriala na 180 stupňov. Až potom vykrojíte druhé kolo šišiek, aby vám neprekysli.
Keď je rúra vyhriata a šišky na panvici zdvojnásobia svoj objem, nechajte ich piecť, kým nezískajú svetlohnedú farbu. Kým sa pečú, rozpustíme zvyšok masla a hneď ako ich vyberieme z rúry, ešte horúce šišky ihneď potrieme maslom a obalíme v cukre, prípadne v zmesi cukru a škorice. Dobrú chuť!
Leave a Reply