Sladkokyslá mrkva je lahodnou prílohou, vyrobenou z čerstvej mrkvy, ktorá je skaramelizovaná na panvici s octom, hnedým cukrom, veľmi malým množstvom masla. Neodolateľná dobrota!
Je to veľmi rýchla a super jednoduchá príprava! Môžete použiť celú mrkvu na olúpanie a krájanie alebo detskú mrkvu už olúpanú. Výsledok sa nemení! Vyprážaná sladkokyslá mrkva je fantastická a pripravená za pár minút! Vynikajúce teplé aj studené, obe chutia výborne, môžeme použiť ako prílohu k mäsu. Vyskúšajte ich čoskoro a zamilujte sa do tohto potešenia!
Recept na sladkokyslú mrkvu
Suroviny:
- 600 g čerstvej alebo baby mrkvy
- 40 g jablčného octu
- 30 g hnedého cukru
- 30 g masla
- 1 lyžica vody
- 1 vetvička tymianu
- soľ
- čierne korenie
Ako vyrobiť sladkokyslú mrkvu
Najprv umyte, olúpte a nakrájajte mrkvu pozdĺžne na 4 – 6 častí, ak máte detskú mrkvu, nakrájajte ich na polovicu.
Najprv nasypte hnedý cukor a vodu do veľkej panvice. Roztopte na miernom ohni, miešajte drevenou lyžicou, potom pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť v poleve karamelovej farby.
Potom pridajte očistenú mrkvu.
Pridajte soľ a korenie. Varte niekoľko minút na strednom ohni za častého miešania, aby ste mrkvu rovnomerne obalili polevou.
Nakoniec pridajte ocot a nechajte ho odpariť 1 minútu bez toho, aby ste nechali tekutinu nadmerne vyschnúť, potom pridajte tymian.
Potom znížte teplotu, zakryte a varte 30 minút za občasného miešania na nízkej teplote. Ak vyschnú alebo sa príliš zafarbia, môžete ich navlhčiť trochou vody (1 čajová lyžička naraz).
Po uplynutí tejto doby skontrolujte. Pozor, mrkva sa nesmie zlomiť ani byť príliš tvrdá; Musí byť jemne chrumkavá, takže zvážte, či budete variť ďalších 10 minút.
Nakoniec pridajte ešte jednu lyžicu masla, aby ste dokončili lesklú glazúru.
Môžete ich uchovávať v chladničke 4 – 5 dní dobre uzatvorené.
Tu je vaša sladkokyslá mrkva pripravená
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply