Slávny koláč, ktorý sa topí v ústach. Lahodný koláč podľa babičkinho receptu. Toto je najchutnejší koláč, aký som kedy jedla. Krémový čerešňový koláč za pár minút.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150g mäkkého masla
- 120g cukru
- 3 vajcia
- 280g polohrubej múky
- 16g prášku do pečiva
- 50ml mlieka
- 15g kakaa
- 30ml mlieka
- 300g zavárané višne
- 1 pohár vykôstkované višne alebo čerešne.
Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme vajcia a vymiešame, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hmotu rozdelíme na polovice.
Do jednej polovice pridáme kakao a 50 ml mlieka. Vymiešame.
Do druhej polovice pridáme 30 ml mlieka. Vymiešame.
Formu vystelieme papierom na pečenie. Na spodok rovnomerne rozotrieme biele cesto, zarovnáme. Na to opatrne rozotrieme kakaové cesto, zarovnáme.
Višne scedíme, a uložíme na kakaové cesto. Jemne zatlačíme do cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.
Krém:
- 2 vajcia
- 90g cukru
- 40g kukuričného škrobu
- 500ml mlieka
- 150g mäkkého masla
Vajcia zmiešame s cukrom, pridáme kukuričný škrob a vymiešame do hladka, prilejeme studené mlieko, premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a uvaríme hustý krém. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť!
Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým krémom. Dobre vymiešame.
Čokoládová poleva:
- 150 g tmavej čokolády
- 75 g masla
Čokoládu rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli, vymiešame doleskla.
Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrieme krém, zarovnáme. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Koláč necháme stuhnúť. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť videopostup:
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply