Úžasné rezy s čerešňovou vrstvou, vanilkovým krémom a na vrchu rozpustená biela čokoláda so smotanou. Makovo – kokosové cesto s mandľami, naozaj luxusný zážitok.
Potrebujeme:
Cesto:
150 g mak
100 g kokos
100 g Kr. cukor
100 g mletých mandlí
8 ks bielky
4 ks žĺtky
Krém:
4 ks žĺtky
2 šálky mlieko
1 bal. vanilkový puding
2 lyžice hladká múka
1/2 šálky kr. cukor
1 lyžica citrónová šťava
2 lyžice čerešňový likér
250 g maslo
Ovocný základ:
450 g mrazenej čerešne
4 lyžice kr. cukor
2 lyžice citrónová šťava
2 lyžičky kukuričný škrob
2,5 lyžičky prášková želatína
Poleva:
100 g biela čokoláda
200 g smotana na šľahanie
1 lyžica prášková želatína
25 ml voda
25 ml citrónová šťava
Postup:
- Bielka vyšľaháme do tuhej peny a postupne pridáme cukor. Keď je hmota tuhá a lesklá, pridáme žĺtky – stále jeden po druhom. Potom pridáme mak, kokos, mandle a jemne vareškou premiešame.
- Cesto navrstvíme do dvoch rovnakých plechov, ktoré sme vystlali papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov cca 20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
- Žĺtky, cukor, pudingový prášok a hladkú múku zmiešame, prilejeme 1 šálku mlieka a dôkladne vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. Zvyšné mlieko privedieme k varu, pridáme rozmiešanú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
- Maslo vymiešame do peny, pridáme po lyžiciach vychladnutý puding a vymixujeme hladký krém. Na záver pridáme citrónovú šťavu a likér.
- Ovocie dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. V miske vymiešame škrob s dvoma lyžicami vody a pridáme k čerešniam. Privedieme k varu a stiahneme z ohňa. Želatínu rozpustíme v 2 lyžiciach vody, pridáme do horúceho ovocia a dôkladne premiešame. Necháme mierne vychladnúť.
- Na jeden upečený plát cesta navrstvíme čerešňovú hmotu, navrstvíme krém, položíme druhý plát cesta a na vrch rozotrieme polevu z bielej čokolády, ktorú pripravíme nasledovne:
- Želatínu rozpustíme vo vode a citrónovej šťave. Keď želatína napučí, želatínu ohrejeme na miernom ohni, kým sa nerozpustí. Keď je želatína rozpustené, pridáme ju k čokoláde, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli spolu so smotanou. Dôkladne premiešame a navrstvíme na koláč.
Prajeme vám dobrú chuť!
Leave a Reply