Sušené slivky ako DOMÁCI LIEK na pravidelné vyprázdňovanie, čistenie čriev, liečbu hemoroidov a proti zápche.

Sušené slivky sú úžasný pomocník, ktorý by sa mal nachádzať v každej domácej lekárničke…

Sušené slivky sú jedným z najstarších ľudových liekov na úpravu stolice, zrýchlenie vyprázdňovania a odstránenie zápchy.

Ich laxatívny účinok je možné vysvetliť prítomnosťou pektínu, ktorý napučiava a zmäkčuje stolicu v črevách. Táto vlastnosť je dôležitá nielen pre ľudí trpiacich zápchou, ale aj pri liečbe hemoroidov a iných črevných ochorení. Pravidelné vyprázdňovanie a čistenie čriev navyše znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Pektín, ktorý slivky obsahujú, tiež prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Vlastnosť sliviek, ktorá podporuje trávenie, platí nielen pre sušené, ale aj pre čerstvé slivky. Možno sa pýtate, prečo sa práve sušené slivky odporúčajú na podporu vyprázdňovania čriev? Odpoveď je jednoduchá. Po prvé, čerstvé slivky sú dostupné len počas leta, zatiaľ čo sušené máme k dispozícii počas celého roka. Po druhé, sušené slivky môžeme konzumovať vo väčších množstvách, keď ich počítame na kusy, čím prijímame menej vody, ale viac pektínu.

Sušené slivky sú považované za cenné prírodné preháňadlo, ktoré na rozdiel od mnohých iných prostriedkov na čistenie čriev nevytvára návyk ani nespôsobuje tzv. lenivé črevá. Sú vynikajúce na podporu správneho fungovania čriev. Zásobu sušených sliviek môžete uchovávať v chladničke aj niekoľko týždňov, prípadne ich môžete aj zmraziť.

Ako konzumovať sušené slivky, aby mali čo najlepší účinok?

Zo sušených sliviek si jednoducho pripravíte „kompót“ – stačí ich vložiť do vriacej vody a variť asi 5 minút. Kompót si môžete osladiť alebo dochutiť škoricou, anízom, vanilkou, či klinčekmi. Sušené slivky majú najúčinnejší laxatívny účinok, ak ich konzumujete ráno nalačno alebo hodinu pred jedlom.

Slivky však nie sú užitočné len pre činnosť čriev. Podporujú aj čistenie pečene, krvi a celého organizmu. Keďže stimulujú vylučovanie moču, sú vhodné pri liečbe reumatizmu. Slivky sú ideálnou potravinou aj pri rôznych diétach, najmä pri reumatických ochoreniach, ochoreniach pečene a obličiek. Sú tiež prospešné pre ľudí vystavených veľkej fyzickej a psychickej záťaži, rovnako ako pre tých, ktorí trpia nedostatkom chuti do jedla.

Okrem toho, slivky majú nízky glykemický index, čo znamená, že môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2. Už len 5 sliviek denne môže pomôcť zmierniť účinky voľných radikálov, ktoré majú negatívny vplyv na telo. A ich príjemná chuť je len malý dôvod, prečo by ste ich mali zaradiť do svojho každodenného jedálnička.

Boli tieto informácie užitočné? Zdieľajte príspevok aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*