Syrový chlieb so šunkou/slaninou – recept na slávnu Foccacia!

Používané syry sú vo všeobecnosti zrejúca mozzarella (tvrdá, nie čerstvá) a čedar. Okrem toho Holanďania z ľahko pochopiteľných dôvodov používajú  aj syr Gouda.

Toto cesto môžete použiť aj na pizzu.

Ingrediencie:

  • 300 g  hladkej múky
  • 195 g vody
  • 4 g sušeného droždia alebo 15 g čerstvého
  • 6 g soli

Maslo ochutené cesnakom

  • 65 g rozpusteného masla
  • trochu granulovaného cesnaku
  • štipka soli

Zálievka

  • 200 g vyzretej (natvrdo) nastrúhanej mozzarelly
  • 100 g strúhaného čedar
  • 60 g slaniny  ( údené mäso, šunka)

Postup:

Z múky, vody, droždia a soli vymiesime hladké cesto. Dobre vypracujeme a necháme dve hodiny kysnúť. Cesto by malo asi 2-3 krát zväčšiť svoj objem.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomučenej doske. Rozdelíme na polovice, ak chceme polovicu so slaninkou a druhu bez.

Pláty cesta preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka si naznačíme pásiky ozubeným kolieskom na surovom ceste, bude sa nám po upečení ľahšie krájať.

Maslo rozpustíme na panvici a zmiešame s granulovaným cesnakom a soľou. Slaninku nakrájame na kocky. Syr si nastrúhame na hrubom strúhadle.

Celý vrch cesta natrieme cesnakovým maslom, posypeme strúhaným syrom, a jeden plát posypeme aj nakrájanou slaninkou, druhý môžeme nechať bez slaninky.

Nakoniec pokvapkáme ešte zvyšným cesnakovým maslom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 250°C asi 10 minút, ak je to potrebné asi po 7 minútach plech otočíme, aby sa nám oba platy upiekli rovnomerne. Pečieme v spodnej časti rúry. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*