
Ako urobiť mäso ešte chutnejším? Máte pravdu, ponorte ho do voňavého cesta a smažte ho na panvici. Je takmer nemožné odolať takýmto drobnostiam s chrumkavou kôrkou! Preto sa cesto stalo tak populárnym po celom svete.
Ryby, syry, kuracie alebo bravčové kotlety, chobotnice, cibuľa, zelenina, šampiňóny… Toto nie je úplný zoznam výrobkov, ktoré sa dajú variť v cestíčku! Dokonca aj karfiol, cuketa, baklažán, tekvica, paradajky a paprika pri použití cesta sú neuveriteľne chutné.
Na akej tekutine pripraviť cesto
Cesto sa pripravuje na báze vody alebo mlieka. Niektorí kuchári uprednostňujú minerálnu alebo sýtenú vodu a niektorí robia zaujímavejšie cesto na báze vína, piva, vodky, koňaku, ovocných nápojov a džúsov. Je dôležité, aby bol nápoj kombinovaný s náplňou.
Na cesto na krevety, morské plody, chobotnice, ryby je vhodné použiť biele víno alebo ľahké pivo. S červeným mäsom vám odporúčame vyskúšať červené víno alebo vodku. Pre sladké cestá sú vhodné domáce sladké tinktúry, jablkové alebo slivkové vína. Akékoľvek ovocné nápoje, džúsy sú vhodné aj pre sladké cestá. Pre solené vývary a fermentované mliečne výrobky.
Jemnosť prípravy cesta
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, až kým nebudú čo najhladšie.
- Samostatne vyšľahajte bielok a žĺtok. Pred pečením sa do cesta pridá vyšľahaný bielok a potom misku s cestom ponorte do studenej vody.
- Sýtená voda dodáva cestu vzdušnosť a ľahkosť.
- Kvantitatívny pomer cesta a výrobkov je 1: 1. Na 100 gramov zeleniny, mäsa – 100 gramov cesta.
- Je lepšie pripraviť cesto vopred, najmenej hodinu pred varením. Počas tejto doby lepok stráca svoju elasticitu, cesto sa lepšie prilepí na výrobok a pri vyprážaní nevyschne.
3 recepty na chutné cestíčko
1) KLASICKÉ CESTO
Jedlo v takomto cestíčku sa získava s krásnu zlatú kôru.
Zloženie:
- Voda 0,5 šálky
- Hladká múka 125 g
- Vajcia 4 ks.
- Rastlinný olej 1 polievková lyžica.
- Soľ podľa chuti
Príprava:
- Oddeľte bielka a žĺtka. Bielka odložte do chladničky.
- Zmiešajte žĺtky, olej, vodu, soľ, premiešajte. Pridajte preosiatu múku, premiešajte metličkou.
- Keď sa zmes stane homogénnou, vyberte bielka a so štipkou soli ich rozšľahajte na penu.
- Cesto postupne zmiešajte s bielkami a dôkladne premiešajte.
- Cesto ochlaďte v studenej vode.
2) SYROVÉ CESTO
Veľmi výdatné cesto, výrobky sú v ňom krásne a voňavé.
Prísady:
- Hladká múka 4 lyžice.
- Majonéza 3 lyžice.
- Vajcia 4 ks.
- Nastrúhaný tvrdý syr 100 g
- Soľ podľa chuti
Príprava:
- Pripravíme klasické cesto.
- Syr nastrúhame, zmiešame s majonézou.
- Pridáme do cestaa ochlaďte.
3) CESTO SO SMOTANOU A CUKROM
Toto dezertné cesto má veľmi hustú konzistenciu a umožňuje vám zachovať chuť aj toho najjemnejšieho produktu.
Zloženie:
- Smotana na šľahanie 0,5 šálky
- Žĺtky 3 ks.
- Soľ, cukor podľa chuti
- Múka podľa potreby situácii
Príprava:
- Žĺtky rozšľahajte so soľou, zmiešajte so smotanou.
- Pridajte cukor a múku. Dobre premiešajte.
Dobrú chuť!
Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply