Dnes vám ukážem, ako urobiť neskutočne lahodný a šťavnatý makovo-slivkový koláč. Tento koláč je dokonalou kombináciou sladkých sliviek a aromatického maku – absolútna povinnosť pre všetkých milovníkov koláčov!
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 100 g cukru
- 100 ml mlieka
- 125 ml rastlinného oleja
- 400 g polohrubej múky
- 1 ČL škorice
- 4 ČL prášku do pečiva
Náplň:
- 1500 g vykôstkovaných sliviek
- 50 g cukru
Maková náplň:
- 500 ml mlieka
- 125 g cukru
- 60 g medu
- 300 g maku
- 2 – 3 lyžice krupice
- 150 g masla
- Citrónová kôra
- citrónová šťava
- 1 ČL zázvoru
- 2 vajcia
Postup:
Najskôr si urobíme makovú náplň. Do hrnca dáme mlieko a cukor, primiešame mak a med, privedieme do varu, keď začne zmes vrieť pridáme 2-3 lyžice krupice. Uvaríme hustú kašu. Odstavíme zo sporáka. Do ešte teplej zmesi primiešame maslo, miešame kým sa maslo rozpusti, potom pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu a zázvor. Vymiešame do hladka, nakoniec pridáme vajcia a dobre vymiešame. Náplň odložíme a necháme vychladnúť.
Do misy dáme tvaroh, cukor, mlieko a rastlinný olej, pridáme múku, škoricu a prášok do pečiva, vymiešame hladké pružné cesto.
Cesto rovnomerne rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto rozotrieme makovú náplň a zarovnáme, na vrch uložíme na osminky nakrájame vykôstkované slivky.
Slivky posypeme rovnomerne cukrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút na hornom/spodnom ohreve.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply