
Miešané vajcia sú bezpochyby jedným z najbežnejších a najrýchlejšie pripravených raňajok. Ako by sa však mohlo zdať, že sú to jednoduché raňajky, nie je praženica ako praženica. A hoci si myslíte , že sa tu dá urobiť málo, miešané vajcia pripravené na základe nasledujúceho receptu sú veľmi chutné. Presvedčte sa sami!
Niekoľko slov o miešaných vajciach
Miešané vajcia sú jedlom známym po celé generácie. Všetko kvôli rýchlej príprave, jednoduchosti a výživným hodnotám. Ak chcete pripraviť tie najjednoduchšie, stačí do panvice dať malé množstvo tuku – niekto používa maslo, iní olej a iní bravčovú masť – niekoľko vajec, osoľte, premiešajte a počkajte, kým stuhnú. Mnoho ľudí však zlepšuje chuť vajíčok pridaním rôznych druhov výrobkov (napr. slanina, cibuľa) alebo korenia (čierne korenie, paprika, soľ). Vďaka tomu sa miešané vajcia dajú pripraviť doslova stovkami spôsobov.
Okrem jednoduchosti pri príprave a nenahraditeľnej chuti pri príprave miešaných vajec dostávame pevnú dávku živín. Pozrime sa bližšie na najjednoduchšie miešané vajcia pripravené na jednej lyžici masla. Len 100 g takéhoto jedla nám poskytne 12,7 g bielkovín, 1,4 g sacharidov, 18 g tukov a 0,2 g vlákniny. K tomu sa pridáva ešte vitamín A, D, vápnik a horčík. Takto pripravené jedlo v 100 g nám poskytne 216 kcal, pričom veľká časť energetickej hodnoty bude pochádzať z bielkovín. Ak sa vzdáme tuku (pripravujeme miešané vajcia na teflónovej panvici), časť miešaných vajec nám poskytne iba 140 kcal. To je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí počítajú kalórie.
Miešané vajcia v oleji môžu byť prekvapivo chutné. Tento recept je skutočným majstrovským dielom
Začnime od začiatku, t. j. od výberu tuku. Značný počet ľudí si nevie predstaviť miešané vajcia bez masla alebo sadla. Medzitým tie, ktoré sú vyprážané na oleji, môžú byť rovnako chutné. Je to typ tuku, ktorý bol vybraný na výrobu miešaných vajec, ktorých spôsob prípravy nájdete nižšie.
Všetko, čo potrebujete na prípravu miešaných vajec, je:
- 2 vajcia,
- 1 lyžica oleja,
- 1 polievková lyžica pažítky,
- 1 polievková lyžica kôpru,
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate,
- soľ, korenie
Postup:
- Začneme zahriatím oleja na panvici
- Pažítku položte na horúci olej
- Oddeľte bielka a žĺtka.
- Pomocou drevenej varešky zmiešame vaječné bielky a žĺtky ponecháme neporušené
- Keď stuhnú, vyberte panvicu z ohňa a dochuťte soľou a korením
- Potom opäť položíme panvicu na oheň a miešame žĺtky, kým nie sú mierne stuhnuté
- Pripravené miešané vajcia položte na tanier, posypte petržlenovou vňaťou a kôprom
- Miešané vajcia sa podávajú s chlebom
Ako pripravujete miešané vajíčka vy? Aký je Vás osvedčený recept?
Leave a Reply