Káva má vďaka početným bio aktívnym látkam obsiahnutým v malých, hnedých zrnách mnoho cenných vlastností. Ale aj tá najzdravšia káva môže stratiť svoje zdraviu prospešné vlastnosti, ak sa nestaráme o podmienky jej skladovania. Na povrchu kávových zŕn môže rásť pleseň, na ktorú by ste si mali dávať pozor.
1. Je káva vystavená plesniam?
Káva, ktorá nie je správne skladovaná, je ohrozená stratou svojej charakteristickej chuti a arómy. Bohužiaľ, oveľa vážnejšou hrozbou je pleseň.
Pleseň môže napadnúť kávovníky na plantáži, kde sa pestujú, ako aj na kávové zrná, ak nie sú po zbere správne vysušené.
Je tiež dôležité, že pleseň sa môže objaviť počas ďalších fáz procesu výroby kávy. Bohužiaľ, v takom prípade ani opraženie zŕn nemusí stačiť na úplné zbavenie sa plesne.
Ako spotrebitelia nemáme vždy priamy vplyv na kvalitu kávy, s ktorou sa zaoberáme. Iná situácia je, keď hovoríme o fenoméne plesní, ktoré sa objavujú v dôsledku nesprávneho skladovania produktov.
Mali by sme vynaložiť maximálne úsilie, aby sme sa vyhli situáciám, v ktorých kávu kazí pleseň – nielen z chuťových, ale predovšetkým zdravotných dôvodov.
2. Pitie takejto kávy môže mať za následok rakovinu obličiek
Pleseň v káve, podobne ako v iných potravinách, je skutočnou hrozbou pre naše zdravie, predovšetkým kvôli myko toxínom.
Hoci odborníci nedokážu jednoznačne určiť, aké dávky toxínov ovplyvňujú naše zdravie počas mnohých rokov pravidelného pitia kávy, existujú výskumy, ktoré naznačujú, že by sme mali byť obzvlášť opatrní.
Jednou z nich je aj publikácia v „Potravinárskej a chemickej toxikológii“, ktorá upozorňuje na skutočnosť, že ochratoxín A je mykotoxín s potenciálne nefrotoxickými účinkami a môže zvyšovať riziko rakoviny obličiek – môže byť prítomný nielen v obilných zrnách, ale aj v káve.
Z obavy o zdravie spotrebiteľov vydala Európska komisia v roku 2005 nariadenie, ktoré špecifikuje maximálnu prípustnú koncentráciu ochratoxínu A v káve.
Pre kávové zrná a mletú kávu je to 5 mikrogramov na kilogram kávy, kým pre instantnú kávu je povolených 10 mikrogramov ochratoxínu na kilogram produktu.
3. Ako sa účinne vyhnúť vzniku plesní v káve?
Kľúčom k zachovaniu dokonalej chuti kávy je nákup z dôveryhodného zdroja a správne skladovanie zŕn, t. j. v tesnej a suchej nádobe .
Neodporúča sa kupovať veľmi veľké balenia, aj keď sú lacnejšie, pretože čím rýchlejšie kávu spotrebujeme, tým je menšia šanca je na vznik plesní.
Okrem toho stojí za to pamätať na niekoľko pravidiel:
- kávovar by sa mal pravidelne čistiť; ak sa spozoruje pleseň, je potrebná aj dezinfekcia;
- káva bez kofeínu je obzvlášť náchylná na plesne, pretože kofeín má protiplesňové vlastnosti,
- odporúča sa pomlieť len také množstvo kávových zŕn, ktoré plánujete ihneď použiť;
- vždy pred zaliatím kávy vriacou vodou, naplnením kávovaru mletým produktom alebo vhodením zŕn do mlynčeka skontrolujte, či nie sú pokryté bielym sedimentom;
- nezabudnite, že káva kontaminovaná plesňou sa môže líšiť nielen farbou, ale aj vôňou a chuťou.
Jednou z častých chýb pri skladovaní kávy je jej vkladanie do chladničky.
Aj keď sa dlhé roky verilo, že tento spôsob skladovania zabezpečí čerstvosť kávy, dnes je známe, že takéto pôsobenie môže viesť k vlhkosti v produkte a tým podporiť rozvoj plesní.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply