Táto kaša je NAJBOHATŠÍM zdrojom kolagénu – mali by ste ju jesť aspoň raz do týždňa.

Táto kaša má blahodarné účinky a mali by ste ju jesť aspoň jedenkrát do týždňa!

Táto kaša je najbohatším zdrojom kolagénu, takže omladzuje vašu pokožku, vyživuje vlasové folikuly a robí vaše nechty zdravými.

Doplňte nedostatok kolagénu, vaša pokožka, vlasy a nechty budú zdravé a mladé. Odporúča sa jesť jednu porciu aspoň raz týždenne.

Len málo ľudí pozná užitočné vlastnosti jačmenných krúpov (poznáme ich aj pod názvom jačmenné perly, alebo geršle, geršňa ….).

Jačmeň je druh obilniny s najvyšším obsahom stopových prvkov. Významný je obsah draslíka, vápnika, horčíka a fosforu, vysoký je aj obsah vlákniny, preto povzbudzuje trávenie.

Jeho konzumácia priaznivo ovplyvňuje hladinu krvného cukru a cholesterolu. Upokojuje nervový systém a je známy aj tým, že má močopudný účinok.

Okrem toho zvyšuje duševnú a fyzickú výkonnosť, má antipyretický a regeneračný účinok na pokožku vďaka posilňovaciemu účinku imunitného systému. Druh obilniny s najvyšším obsahom vitamínov a minerálov: vitamíny A, B1, B2, B6, E, ale obsahuje aj meď, zinok a železo.

Pre svoje blahodarné vlastnosti sa jačmeň odporúča najmä starším ľuďom, tehotným ženám, dokonca aj ľuďom s diétou, pretože v krátkom čase dodá telu dôležité živiny. Nemysleli by ste si to, ale vysoký obsah vápnika prospieva zubom a obsah draslíka má dobrý vplyv na srdce a pečeň. Vďaka vitamínu E vyživuje pokožku, predchádza vráskam a u mužov dokonca zlepšuje sexuálnu potenciu.

Využitie jačmenných perličiek je veľmi všestranné: možno ich použiť  do polievok, kaší, príloh, kastrólov a plnených jedál, ale aj do  šalátov. Pred varením je vhodné jačmeň na pár hodín namočiť, doba varenia je dosť dlhá (asi 40 minút). Nie je to drahé a je to chutné.

Príprava

Jačmeň sa namáča v trojnásobnom množstve vody aspoň na 3-4 hodiny, prípadne cez noc, prípadne aj na 1 deň. Namočenú vodu zlejte, potom pridajte čistú vodu alebo mlieko a na miernom ohni rovnomerne varíme asi 25-30 minút. Potom prikryjeme a necháme rovnako dlho odpočívať.

Dochutíme podľa chuti, dá sa jesť na slano aj na sladko.

Z jačmenných krúp  sa dá pripraviť aj sladká obilná kaša, ktorú je možné obohatiť o červené ovocie, škoricu a klinčeky, čo z nej robí zdravý dezert.

Zaujímavosť

Gersli, ( jačmenné krúpy),  konzumovali už Vikingovia a rímski gladiátori a jej kvasenú šťavu pili aj v starovekom Egypte. V Tibete sa melie na múku, v Maroku sa používa ako základ na koláče a v Japonsku sa používa ako kozmetický výrobok.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*