Táto potravina NAJVIAC zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva u mladých: Jeme ju každý deň – dávajte si pozor!

Zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva aj u mladých ľudí… Buďte opatrní!

Najnovšia štúdia odhalila alarmujúci trend, no ponúkla aj alternatívy pre zdravší jedálniček.

Zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva

Podľa novej štúdie  konzumácia veľkého množstva olejov zo semien – vrátane slnečnicového, repkového, kukuričného a oleja z hroznových jadierok – môže zvyšovať riziko rakoviny hrubého čreva, najmä u mladých.

Analýza vzoriek nádorov viac ako 80 pacientov ukázala, že tieto oleje, ktoré sú spájané so zvýšenou zápalovou reakciou v tele, môžu súvisieť s rýchlo narastajúcim výskytom tohto ochorenia. Odborníci tvrdia, že tieto oleje zvyšujú hladiny bioaktívnych lipidov v nádoroch, ktoré sa tvoria pri rozklade mastných kyselín v tele.

Zápal a oslabenie imunitného systému

Vedci zistili, že pacienti s rakovinou hrubého čreva majú vysoké hladiny bioaktívnych lipidov v nádoroch, čo naznačuje, že tieto lipidy môžu prispievať k zápalom, ktoré podporujú rast rakovinových buniek a zhoršujú obranyschopnosť organizmu.

,,Nadmerná konzumácia potravín bohatých na omega-6 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v olejoch zo semien, môže spôsobiť zmeny v bunkách, ktoré zvýšia riziko rakoviny,, – uviedol doktor Timotej Jetman, profesor medicíny na Univerzite južnej Floridy a autor štúdie.

Narastajúci počet prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých

Počet prípadov rakoviny hrubého čreva medzi mladými v USA prudko rastie. Predpokladá sa, že do roku 2030 vzrastie o 90 % u osôb mladších ako 50 rokov, najväčší nárast sa očakáva vo vekovej skupine 20 – 34 rokov. Hoci presná príčina nie je známa, vedci podozrievajú ultra-spracované potraviny, ktoré obsahujú nezdravé tuky, cukry a chemické prídavky, vyvolávajúce zápal v tráviacom trakte.

Spojenie so zápalom a srdcovými chorobami

Aj keď niektoré zdravotnícke organizácie, ako Americká asociácia pre srdce, tvrdia, že mierna konzumácia olejov zo semien nie je nebezpečná, rastie počet dôkazov, že tieto oleje prispievajú k zápalom a zvyšujú riziko srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny.

,,Hoci oficiálne odporúčania tvrdia, že mierna konzumácia týchto olejov je bezpečná, čoraz viac štúdií naznačuje, že ich vysoký príjem má negatívny vplyv na zdravie“ – uviedol odborník Robert Kenedy mladší.

Zdravšie alternatívy

Vedci odporúčajú, aby ľudia prehodnotili svoj jedálniček a nahradili oleje zo semien zdravšími možnosťami, ako sú:

  • Olivový olej
  • Avokádový olej
  • Rybí olej (bohatý na omega-3 mastné kyseliny)

Tieto tuky pomáhajú redukovať zápal v tele a znižujú riziko srdcových ochorení.

Doktor Jetman zdôrazňuje, že v liečbe rakoviny by sa mal klásť dôraz na znižovanie zápalu prirodzenými zdrojmi zdravých tukov, ako je rybí olej. Takáto stratégia by mohla zlepšiť samoliečbu tela a spomaliť rast nádorov.

Štúdia z Univerzity južnej Floridy, publikovaná v časopise Gut, analyzovala vzorky od 81 pacientov vo veku od 30 do 85 rokov. Závery naznačujú, že pacienti s vyššími hladinami bioaktívnych lipidov majú vyšší sklon k rozvoju rakoviny hrubého čreva. Tieto poznatky podnecujú ďalšie výskumy o vplyve stravy na vznik rakoviny a o možných preventívnych stratégiách.

,,Tieto poznatky môžu byť kľúčové pri prevencii rakoviny, pretože dokazujú, ako každodenné stravovacie návyky ovplyvňujú zdravie v dlhodobom horizonte“ – uzatvára doktor Jetman.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*