Ak ste o tejto rastlinke ešte nepočuli, je najvyšší čas, aby ste ju spoznali. Poznali ju už starí Egypťania a používali ju od staroveku, bola považovaný za jednu z najzdravších bylín. Je to žerucha.
Drobné zelené listy majú mierne štipľavú chuť, pripomínajúcu chren a horčicu. Ak skonzumujeme 100 gramov čerstvej žeruchy denne, môžeme dosiahnuť mnoho pozitívnych účinkov na zdravie.
Okrem iného sa odporúča:
- pri strata chuti do jedla,
- na vypadávanie vlasov,
- únava,
- skorbut,
- anémia,
- ochorenie pľúc,
- rôzne dermatitídy
- , ekzémy
- žlčové kamene,
- ochorenia pečene,
- reumatizmus,
- črevné parazity
- cukrovka.
Ako ju konzumovať?
Môžete si vyrobiť čerstvú žeruchovú šťavu zo zelených listov alebo zmiešať 60-150 gramov listov denne na smoothies alebo do šalátov a jogurtu.
Nasledujúci odvar môže byť vynikajúcim diuretikom: varte hrsť žeruchy, tri cibule, 1 repu/ Kvaka, rutabaga/ v 1 litri vody po dobu 5 minút, potom zakryte vekom a po ochladení prefiltrujte. Pite trikrát denne s jedným pohárom pred hlavným jedlom.
Na vonkajšie použitie:
- v prípade vypadávania vlasov masírujte pokožku hlavy čerstvou žeruchovou šťavou a nechajte pôsobiť 10-20 minút, potom ju umyte.
- niekoľkokrát denne natierajte rôzne rany, ekzémy alebo zápaly kože čerstvou šťavou zo žeruchy.
- aby ste zjemnili pehy – ráno a večer ich natrite šťavou zo žeruchy zmiešanou s medom. Po vysušení umyte vlažnou vodou.
Kontraindikácia:
Ak mate žalúdočné problémy, nekonzumujte žeruchu v akejkoľvek forme.
Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply