Tento koláč kedysi piekla každá gazdinka: Originálny recept na OBLÍŽ PRST, ktorý by ste mali poznať!

Ingrediencie

Cesto:

  • 5ks vajce
  • 200 kryštálový cukor
  • 5 PL vlažná voda
  • 150 g polohrubá múuka
  • 1/2 prášok do pečiva
  • 3 PL kakao

Plnka:

  • 500 ml mlieko
  • 5ks žĺtok
  • 4 PL hladká múka
  • 150 g kryštálový cukor
  • 250 g maslo
  • 1 ks vanilkový cukor

Bielková pena:

  • 5ks bielka
  • 200 g kryštálový cukor
  • citrónová šťava 1ks

Na posypanie:

  • čokoláda

Postup:

Cesto: Bielky vyšľaháme so štipkou soli, potom pridáme po častiach cukor, po jednom žĺtky, vodu. Múku, prášok do pečiva a kakao zmiešame a vmiešame do pripravenej zmesi. Plech, rozmer 30×40 cm vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme cesto a upečieme. Teplota 180°C 20-25 minút – otestujeme špáradlom.  Necháme vychladnúť a papier odstránime.

Plnka: Do nádoby vlejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, múku, vanilkový cukor, metličkou vyšľaháme a uvaríme na hustú kašu. Necháme pod potravinárskou fóliou vychladnúť. Maslo vyšľaháme a po častiach pridáme vychladnutú žĺtkovú kašu. Vyšľaháme na jemný krém.

Bielková pena: v nádobe nad parou vyšľaháme bielky, cukor a šťavu z menšieho citróna na hustú penu. Nádoba nemá byť ponorená vo vode.

Na vychladnuté cesto rozotrieme plnku a na povrch bielkovú penu. Posypeme strúhanou čokoládou. Odložíme do chladu aspoň na dve hodiny. Pokrájame na kocky a podávame. Oblíž prst je naozaj úžasný zákusok. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí:

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj s priateľmi a rodinou!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*