Tento koláč pečiem vždy, keď mám doma džem a trochu tvarohu. Neodolateľná dobrota!

Ak sa chystáte urobiť niečo sladké, rozhliadnite sa po chladničke. Ak máte doma tvaroh a džem, pochúťku si už môžete pripraviť.

Prísady

  • 300 g  hladkej  múky,
  • 1 lyžička prášok do pečiva,
  • 150 g  masla alebo margarínu,
  • 50 g  práškového cukru,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 3  žĺtok
  • 1 PL kyslej smotany.

Tvarohová plnka:

  • 2 vajcia
  • 300 g  tvarohu,
  • 150 g práškového cukru,
  • 50 g  hrozienok,
  • 2 PL krupice,
  • 1 citrón

Ešte budeme potrebovať:

  • 3  bielka,
  • 150 g  kryštálového cukru,
  • 100 g  marhuľového džemu

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva a potom pridáme maslo, vypracujeme drobivú zmes. Vymiešajte žĺtky, cukor,  vanilkový cukor a kyslú smotanu, premiešajte a dajte na pol hodiny do chladničky.
2 bielka vymiešame na tuhý sneh. Tvaroh rozdrvte vidličkou, zmiešajte s práškovým cukrom, hrozienkami, vaječnými žĺtkami, krupicou, strúhanou kôrou z citróna a nakoniec primiešame tuhý sneh.

Cesto natiahneme a položíme na plech na pečeni, popicháme  ho vidličkou a vložíme do predhriatej rúry, pečieme pri 180°C asi  8-10 minút.

Potom ho vyberieme, natrieme ho  marhuľovým džemom, nahromadíme na ňu tvarohovú plnku a dáme späť do rúry. Pečieme ešte asi 25 minút. Keď okraj začne hnednúť je základ akurát upečený.

Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na sneh, mal by byť dobrý hustý, ani nebiť, skôr len miešať, kým sa cukor neroztopil, musí byť v snehu cítiť kryštáliky cukru. Hotový sneh dáme  na tvaroh, zarovnáme, dáme späť do rúry opatrne pečieme, kým sneh začne hnednúť, potom koláč vyberieme a hneď ho dáme schladiť, aby sa nám vytvorili na vrchu snehu malé cukrové kvapky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*