Ak sa chystáte urobiť niečo sladké, rozhliadnite sa po chladničke. Ak máte doma tvaroh a džem, pochúťku si už môžete pripraviť.
Prísady
- 300 g hladkej múky,
- 1 lyžička prášok do pečiva,
- 150 g masla alebo margarínu,
- 50 g práškového cukru,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 3 žĺtok
- 1 PL kyslej smotany.
Tvarohová plnka:
- 2 vajcia
- 300 g tvarohu,
- 150 g práškového cukru,
- 50 g hrozienok,
- 2 PL krupice,
- 1 citrón
Ešte budeme potrebovať:
- 3 bielka,
- 150 g kryštálového cukru,
- 100 g marhuľového džemu
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva a potom pridáme maslo, vypracujeme drobivú zmes. Vymiešajte žĺtky, cukor, vanilkový cukor a kyslú smotanu, premiešajte a dajte na pol hodiny do chladničky.
2 bielka vymiešame na tuhý sneh. Tvaroh rozdrvte vidličkou, zmiešajte s práškovým cukrom, hrozienkami, vaječnými žĺtkami, krupicou, strúhanou kôrou z citróna a nakoniec primiešame tuhý sneh.
Cesto natiahneme a položíme na plech na pečeni, popicháme ho vidličkou a vložíme do predhriatej rúry, pečieme pri 180°C asi 8-10 minút.
Potom ho vyberieme, natrieme ho marhuľovým džemom, nahromadíme na ňu tvarohovú plnku a dáme späť do rúry. Pečieme ešte asi 25 minút. Keď okraj začne hnednúť je základ akurát upečený.
Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na sneh, mal by byť dobrý hustý, ani nebiť, skôr len miešať, kým sa cukor neroztopil, musí byť v snehu cítiť kryštáliky cukru. Hotový sneh dáme na tvaroh, zarovnáme, dáme späť do rúry opatrne pečieme, kým sneh začne hnednúť, potom koláč vyberieme a hneď ho dáme schladiť, aby sa nám vytvorili na vrchu snehu malé cukrové kvapky. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply