Tento obľúbený nápoj najviac zvyšuje riziko rakoviny hrdla, čriev a pečene.
Časté pitie alkoholu, najmä vo veľkom množstve, môže viesť k závislosti. Mnoho ľudí však hovorí, že malá dávka alkoholu má priaznivý účinok na naše telo: zahrieva, stimuluje a zlepšuje trávenie. Kedy sú prínosy alkoholu pre zdravie a kedy vedú k závislosti a rakovine?
Len málo ľudí si uvedomuje, že alkohol okrem svojho návykového účinku podporuje vznik rakoviny. Nadmerná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko rakoviny hrdla, zažívacieho traktu, pečene a prsníka. Karcinogénny účinok alkoholu znižuje jeho priaznivý účinok na srdce. Relatívne bezpečná dávka alkoholu by nemala presiahnuť jeden až šesť pohárov týždenne.
Pravidelná dlhodobá konzumácia alkoholu škodí:
- narušuje rovnováhu vitamínov a draslíka v tele,
- záťaž pre zažívacie orgány a metabolizmus, najmä pečeň, pankreas a žalúdok, srdce a cievy, sliznice, ktoré sú
- dráždivé a zapálené alkoholom,
- koža sa prejavuje rozšírením krvných ciev,
- znižuje sexuálny apetít a potenciu,
- poškodzuje periférne nervy a mozgové bunky.
Alkohol navyše môže tiež podporovať obezitu. Je to veľmi kalorický nápoj. Prázdne kalórie v ňom obsiahnuté výrazne znižujú účinnosť chudnutia. Každý pohárik vína má 70 kalórií, čo pri konzumácii troch pohárov denne dáva 210 kalórií. Alkohol tiež stimuluje premenu glykogénu obsiahnutého v pečeni na glukózu, čím zbavuje telo ľahko dostupného zdroja energie.
Čo je bezpečná dávka alkoholu?
Bezpečná dávka alkoholu by podľa odborníkov nemala presiahnuť jednu až šesť pohárov týždenne. Červené víno je najviac oceňované, pretože obsahuje antioxidanty a ďalšie prísady, ktoré pomáhajú predchádzať mnohým chorobám. Vedci dokonca poukazujú na protirakovinové vlastnosti vína. Iba červené víno podporuje obehový systém v malom množstve. Je súčasťou stredomorskej stravy. Okrem toho má červené víno najlepšie antioxidačné účinky pri konzumácii s jedlom.
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!
Leave a Reply