Tento recept si uložte! Je to najlepšia marmeláda, akú som kedy jedla…
Toto je tá najchutnejšia marmeláda, ktorú robím každý rok. Táto marmeláda je pomerne pracná, ale konečný výsledok je fantastický. Robím ju už roky, takže skúsenosťami som sa naučila, ako najjednoduchšie je rozmixovať uvarené šípky. Z tohto množstva šípok sa získa 8 pohárov po 700 ml.
Ingrediencie:
- 8 kg šípky
- 3 kg cukru
Postup:
Šípky umyjeme, zbavíme čiernych klobúkov a chvostíkov, vložíme do hrnca a pridáme vodu tak, aby bola 5 cm nad plodmi.
Varíme 2 hodiny, pričom dolievame vodu tak, aby bola vždy 5 cm nad ovocím.
Hrniec odstavíme z ohňa a uvarené šípky ihneď po troškách vyberieme spolu s vodou, v ktorej sa varili, a uvarené s roztlačíme na kašu, vznikne nám tekutina, v ktorej sú semienka a treba ich odstrániť. Celú hmotu prepasírujeme cez husté sitko.
Z 8 kg šípok zostane asi 5 litrov kaše.
Hmotu dáme do širšej panvice (rýchlejšie sa uvarí), pridáme 3 kg cukru a na prudkom ohni za stáleho miešania varíme 45 minút.
Uvarenú marmeládu naplníme ešte teplú do čistých sterilných pohárov, zatvoríme a otočíme hore dnom, necháme takto stáť 15 minút a opäť vrátime do pôvodného stavu, prikryjeme obrusom a necháme vychladnúť.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply