Tento úžasný recept mám od mojej švagrinej! Odkedy ho pijem mám čistú krv, pečeň, črevá a moja pleť je žiarivá…

Úžasný recept, ktorý vyčistí krv, pečeň, črevá a pokožka bude žiariť…

Červená repa, cvikla, má množstvo zdravotných účinkov.

Všetci predsa poznáme príslovie: „Zdravý ako repa“.

Je bohatá na sodík, draslík, vápnik, horčík, železovitamín C, K a vitamíny skupiny B. Jej prednosťou je aj obzvlášť vysoký obsah kyseliny listovej a vlákniny.

Cvikla obsahuje v hojnom množstve aj betaín, ktorý podporuje činnosť pečene a zabraňuje rozvoju kôrnateniu tepien. Nesmieme zabudnúť na rubídium, cézium a antokyány – rastlinné farbivá zabraňujúce krehnutiu ciev.

Okrem toho sa niektorí odborníci domnievajú, že šťava z cvikly môže zlepšiť schopnosť tela absorbovať živiny. Štúdia, ktorú uskutočnila Newcastle University of London, odhalila zistenia – suplementácia anorganických dusičnanov a repnej šťavy pomohla znížiť krvný tlak. To môže byť prospešné pre ľudí s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Ako pôsobí konzumácia cvikly na náš organizmus:

  • Priaznivo pôsobí na celý srdcovocievny systém
  • Prečisťuje krv, pečeň, žlčník, obličky a črevá
  • Znižuje krvný tlak
  • Prirodzene posilňuje imunitu
  • Uvoľňuje zápchu
  • Zvyšuje výdrž pri fyzickej činnosti, u športovcov
  • Zlepšuje trávenie
  • Zlepšuje stav pleti, vlasov a nechtov
  • Vhodná je pri ateroskleróze
  • Pomáha pri rekonvalescencii aj po chemoterapii
  • Zlepšuje zrak
  • Pozitívne pôsobí pri anémii – chudokrvnosti
  • Odporúča sa ako prevencia rakoviny
  • Dobrá je aj počas tehotenstva

Ak chcete získať z tejto zdravej zeleniny maximum, pripravte si ju vo fermentovej verzii – KVAS.

Cviklový kvas je skutočná prírodná bomba pre vaše zdravie.

CVIKLOVÝ KVAS

Fermentačný proces zvyšuje biologickú dostupnosť červenej repy a dostanete množstvo enzýmov a dobrých baktérii.

Na kvas z červenej repy potrebujete tieto INGREDIENCIE:

  • veľký zavárací pohár alebo džbán s objemom 3 litre
  • viečko s dierkami alebo gázu na uzavretie
  • 700 gramov červenej repy
  • 2 polievkové lyžice múky alebo 2 kúsky staršieho ražného či tmavého chleba
  • 200 gramov cukru (biely alebo hnedý, nie však med, lebo ten kvasenie brzdí)
  • 100 gramov hrozienok

Príprava

  1. Vezmite čerstvo umytú cviklu, olúpte ju, nakrájajte na kocky alebo tenké plátky a vložte ju do džbánu.
  2. Pridajte hrozienka, múku a cukor.
  3. Zalejte to prevarenou, ale už vyhladenou vodou a všetko dobre zamiešajte (niektorí ľudia ešte pridávajú vodu z kyslej kapusty alebo kombuchy, aby podporili kvasenie).
  4. Uzavrite nádobu vekom s dierkami alebo gázou (aby kvas mohol dýchať) a nechajte to stáť doma na teplom mieste 6 až 7 dní.
  5. Každý deň obsah 2 krát premiešajte a prípadne odstráňte z povrchu penu, ak sa vytvorila.
  6. Po týždni nálev preceďte cez čistú gázu a kvas z červenej repy máte hotový. Zvyšok môžete vyhodiť do koša.

Chuť kvasu bude jemne kyslá, slaná a zemitá. Pre telo je však extrémne zdravý a okrem toho na krv má alkalizačný, čiže zásaditý účinok.

Ako užívať kvas

  • Užívajte 3 až 4 polievkové lyžice kvasu 3 krát denne pred jedlom. Kvas skladujte v chladničke.
  • Po dopití celého objemu budete mať za sebou prvú kúru prečistenia a regenerácie tela. Potom si dajte 3 mesiace pauzu a následne kúru znovu zopakujte.
  • Potom opäť 3 mesiace pauza a kúru zopakujte tretíkrát. Po roku budú vaša pečeň, obličky, črevá a v podstate celé telo kompletne vyčistené a zregenerované.

Niekoľko ďalších informácií o kvasu z červenej repy

Počas užívania kvasu je možné, že budete mať chvíľami miernu hnačku. Ide o to, že vaše telo sa čistí od toxínov, čo vedie k výskytu týchto dočasných prejavov detoxikácie.

Uvedenú metódu aplikujú ruskí lekári svojim pacientom pomerne často, pretože sa ukázala byť výborným prostriedkom nielen na prečistenie pečene, ale doslova celého organizmu.

Dokonca sa môže stať, že sa vám po čase vyplavia močom malé obličkové kamene, o ktorých teraz ani nemusíte vedieť.

Kontraindikácie

Kvas z červenej repy a kvasené potraviny sa všeobecne neodporúčajú ľuďom, ktorí majú väčšie problémy s obličkami, problémy s trávením v akútnej fáze alebo dnu.

V týchto prípadoch je vhodné konzumáciu prediskutovať s lekárom.

Tiež buďte opatrní, ak máte nízky krvný tlak, pretože by sa vám mohol ešte viac znížiť.

Boli pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte ich aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*