Tieto semená ničia rakovinové bunky, čistia krv, znižujú cholesterol a priaznivo pôsobia na pečeň a obličky.

Tieto semená určite nikdy nevyhadzujte! Je to úžasný liečivý dar, ktorý nám dala samotná príroda…

Šťavnaté a sladké plody marhúľ jedia s potešením dospelí aj deti. Ich príjemná farba, výrazná vôňa a jemná chuť robia z marhule žiadanú ingredienciu mnohých pochúťok, no málokto ocení to, čo sa skrýva pod jej dužinou.

Po zjedení marhule neváhame vyhodiť ich semienka, ktorých obsah vitamínov, ako sa ukazuje, vysoko prevyšuje dužinu.

UŽITOČNÉ VLASTNOSTI MARHUĽOVÝCH SEMIEN

Liečivé vlastnosti marhuľových semien sa využívajú už od staroveku. Už v starovekom Egypte sa drvené marhuľové jadrá používali na liečbu straty hlasu (laryngitída) a črevných ťažkosti.

Čínski liečitelia používali olej z marhuľových semien na liečbu kožných a kĺbových ochorení. Stredoveký liečiteľ Avicenna používal marhuľové jadrá na liečbu bronchitídy. To všetko bolo možné vďaka obsahu mnohých užitočných látok a zlúčenín v marhuľových jadrách.

UŽITOČNÉ PRVKY V MARHUĽOVÝCH SEMENÁCH

1. Tokoferol (vitamín E) zabraňuje predčasnému starnutiu.

2. Draslík, vápnik, fosfor a železo posilňujú imunitný systém a podporujú normálne fungovanie organizmu. Vďaka vysokému obsahu draslíka a železa pomáhajú marhuľové semienka zmierňovať chudokrvnosť.

3. Jód a horčík stimulujú mozog a štítnu žľazu a môžu zmierniť príznaky hypertenzie.

4. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú svalom rýchlejšie sa zotaviť po intenzívnej fyzickej aktivite a sú zodpovedné aj za krásu a zdravie pokožky, nechtov a vlasov.

5. Vitamín B17 (amygdalín) pomáha bojovať proti rakovinovým bunkám.

  • Ďalej pozitívne pôsobia na funkciu pečene a obličiek, vláknina absorbuje toxíny v črevách, zvyšuje a normalizuje prácu prospešnej mikroflóry.

MARHUĽOVÉ SEMIENKA PRE PREVENCIU RAKOVINY

Marhuľové kôstky rovnako ako broskyňové kôstky, slivky, čerešne, jablká a čerešne, obsahujú určité množstvo amygdalínu alebo vitamínu B17, známeho tiež ako laetril. Práve tento glykozid dodáva jadierku horkú chuť.

Medzi prvkami je ťažké nájsť ďalšiu takú kontroverznú látku ako amygdalín. Niektorí vedci sú presvedčení o jeho neuveriteľnej účinnosti pri liečbe rakoviny, iní sa svojim kolegom smejú.

Hoci má používanie laetrilu v liečbe onkologických ochorení množstvo potvrdení, oficiálna medicína jeho účinnosť neuznáva.

Navyše, americký Úrad pre potraviny a liečivá oficiálne zakázal používanie liekov na báze amygdalínu.

Napriek tomu mnoho ľudí používa amygdalín ako doplnok k tradičnej chemoterapii a ako nástroj prevencie rakoviny.

Pre prevenciu sa horké marhuľové jadrá musia konzumovať surové v množstve jedno jadierko na každých 5 kilogramov hmotnosti. Odporúča sa užívať ráno. Potom môžete po 1 hodine jesť ďalšie jedlo.

Počas obdobia liečby lekári odporúčajú vzdať sa cukru a kávy. Stojí za zmienku, že liečba onkológie s marhuľovými kôstkami je pomocná a v žiadnom prípade by ste nemali odmietnuť lieky a postupy predpísané ošetrujúcim lekárom.

APLIKÁCIA MARHUĽOVÝCH SEMIENOK V ĽUDOVEJ MEDICÍNE

1.Srdcové arytmie

Existuje  ľudový recept na liečbu arytmie: nastrúhajte 0,5 kg citróna. Pridáme 20 prelisovaných marhuľových jadier a zalejeme 0,5 kg medu.
Dôkladne premiešajte, nechajte liek vylúhovať 2-3 dní na chladnom mieste. Uživajte 1 polievkovú lyžicu nalačno ráno a večer pred večerou.

2. Na pálenie záhy
30 gramov marhuľových jadier zalejte 100 mililitrami vriacej vody, nechajte hmotu variť asi 4 hodiny. Užívajte 65 ml nápoja trikrát denne pred jedlom.

3. Proti červom
Liečivé vlastnosti proti červom sú zachované len v surových marhuľových jadrách. Denne by ste nemali zjesť viac ako 40 semien, toto množstvo je možné rozložiť do niekoľkých dávok.

4. Pri srdcových ochoreniach
zalejte 10 gramov nasekaných marhuľových semienok pohárom vriacej vody. Potom sa môže piť pripravený marhuľový čaj. Čaj pite denne pred spaním.

5. Pri bronchitíde
Rozdrvte sušené marhuľové jadrá mlynčekom na kávu na prášok, potom rozmiešajte 3-5 gramov suroviny v 200 mililitroch mlieka alebo čaju. Užívajte 2 krát denne.

PRÍPRAVA MARHUĽOVÝCH SEMIEN A ICH SKLADOVANIE

Marhuľové kôstky sa zbierajú tak, že sa odstránia z plne zrelých plodov. Nezrelé marhuľové kôstky pri sušení a skladovaní strácajú vzhľad aj kvalitu a sú málo použiteľné na potraviny.

Najprv by sa semená mali vysušiť. Sušia sa tak, že sa na suchom mieste rozložia na papier v jednej vrstve, v špeciálnej sušičke na zeleninu a ovocie alebo v rúre pri nízkej teplote.

Môžete skladovať celé semená alebo odstránené a vylúpané jadrá. Olúpané semena chutia lepšie a nelúpané vydrží dlhšie.

Na uskladnenie zŕn je lepšie použiť látkové alebo papierové vrecko, aby nepremokli. Môžete si vziať sklenené alebo plastové nádoby, ale namiesto vrchnákov použite gázu alebo handričku. Výrobok skladujte na tmavom a suchom mieste nie dlhšie ako 12 mesiacov.

Možné nebezpečenstvo a ako sa mu vyhnúť

Môžu sa jesť marhuľové semená? Mnohí sa pre túto otázku rozhodli vyriešiť  už v detstve, keď vzrušene oddeľovali tvrdú škrupinu a jedli mäkšie vnútro. Hlavná vec je nepreháňať to a jesť ich s mierou.

Kyselina kyanovodíková a jej soli, ktoré sú zodpovedné za protirakovinové vlastnosti marhuľových jadier, môžu vo veľkom množstve ľuďom ublížiť.

Odborníci tvrdia, že riziko intoxikácie je vysoké pri konzumácii viac ako 40 gramov produktu. Príznaky otravy sa prejavujú bolesťou hlavy a  respiračnou  insuficienciou, celkovou  slabosťou a ospalosťou, mdlobami, nevoľnosťou a bolesťou žalúdka.

Ak je to možné, vyberajte si sladšie marhuľové kôstky, ktoré neobsahujú toľko organických jedov ako horké. Pre dodatočné poistenie sú zrná podrobené tepelnému spracovaniu, pretože v tomto prípade sú zničené všetky škodlivé látky.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*