Toto je jeden z najlepších koláčov mojej babičky podľa receptu z roku 1960.

Ingrediencie:

  • 5 vajec
  • 100 g margarínu alebo masla (izbová teplota)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g  hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 320  g   čokolády
  • 50 ml mlieka

Postup:

Vyšľahajte tuhý sneh z 5 bielkov.

Zmiešajte margarín (alebo maslo), 100 g cukru, orechy, múku a prášok do pečiva. Potom pridajte vyšľahané bielky a všetko dôkladne premiešajte.

Rúru predhrejte na 180°C. Cesto nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie a pečte 10 minút.

Vyšľahajte 5 žĺtkov s 100 g cukru, kým zmes nezosvetlí a nezhustne. Vyberte z rúry predpečený korpus a rovnomerne naň rozotrite žĺtkový krém, vráťte do rúry a pečte pri 100°C ešte asi 30-35 minút. ( nepečte pri vyššej teplote ako 100°C, potrebujeme aby sa vytvorila chrumkavá kôrka) Nechajte vychladnúť.

Na miernom ohni roztopte čokoládu s mliekom, cukrom a orechmi, kým sa nevytvorí hustý krém.

Hotový krém rozotrieme na upečený korpus. Na vrch posypeme mleté orechy.

Koláč je chrumkavý zvonku a mäkký vo vnútri.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*