Historici sa zhodujú, že rasca patrí k najstarším koreninám a liečivám sveta, ktoré využívali naši predkovia už v praveku. Podľa archeologických vykopávok tvoril rasca súčasť prípravy jedál už v dobe kamennej, teda tisíce a tisíce rokov dozadu.
Zároveň si ľudia uvedomovali, že nejde len o obyčajné korenie, ale o prísadu, ktorá lieči, respektíve podporuje zdravie. Rasca sa tak už v staroveku stala neodmysliteľnou súčasťou výbavy liečiteľov a korenárov a tiež pradávnych receptov na zdravie.
Liečivé účinky rasce:
– pomáha zvyšovať chuť k jedlu
– podporuje imunitu
– má močopudné účinky
– zvyšuje chuť do jedla
– pomáha pri menštruačných problémoch
– podporuje správne trávenie, vylučovanie žlče,
– pomáha znižovať vysoký cholesterol a krvný tlak
– detoxikuje
– odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
– podporuje krvotvorbu
– chráni bunky pred voľnými radikálmi
– odstraňuje zápach z úst
– má antiseptické účinky
– podporuje pevnosť kĺbového a kostného tkaniva
– je účinnou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení
– je prevenciou proti anémii a osteoporóze
– napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu
– dezinfikuje črevá
– pomáha pri reumatizme
– uľahčuje vykašliavanie
Čo sa stane ak ju zmiešate s medom?
Med je odpradávna obľúbeným sladidlom, a zároveň tiež veľmi liečivou potravinou, ktorá má veľmi silné antibakteriálne účinky. Vďaka spojeniu medu a rasce získame silné prírodné liečivo na zapálené hrdlo.
Použitie:
- 1/4 čajová lyžička rasce (rozdrvenej)
- 1 polievková lyžička medu
Zmiešame rozdrvenú rascu a med, a pri zápaloch hrdla si necháme túto zmes pomaly rozpustiť v ústach a prejsť cez hrdlo, nezapíjame.
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!
Leave a Reply