Každodenná konzumácia ovsených vločiek sa môže prejaviť na vašom tele hneď niekoľkými spôsobmi.
Výživné raňajky sú mimoriadne dôležitou súčasťou zdravého stravovania a mnohí diétológovia odporúčajú do nich zahrnúť ovsené vločky. Majú totiž mnoho pozitívnych účinkov na vaše zdravie.
Môžete ich kombinovať s ďalšími zdravými potravinami, ako je čerstvé ovocie, orechy, škorica alebo jogurt. Tu je osem dôvodov, prečo by ste mali ovsené vločky jesť každý deň:
1. Budete mať krajšiu pokožku
Ovsené vločky sú ideálne na liečbu zápalových stavov, ako je ekzém alebo podráždenie a tiež podporujú zdravú pokožku. Za týmto účinkom je široká škála vitamínov a stopových prvkov, ktoré obsahujú. Zinok pomáha pri čistení pokožky a odstraňovaní toxínov a iných škodlivých zlúčenín. Rovnako účinne zužuje póry a má omladzujúci účinok.
Železo je jedným z najdôležitejších prvkov na výživu kožných buniek. Mangán odstraňuje opuchy a zápaly a takisto podporuje rýchle hojenie kože po ranách, modrinách, popáleninách a inýchzraneniach. Horčík normalizuje krvný obeh a podporuje obnovu kožných buniek.
2. Vaše svaly získajú viac proteínu
Jedna porcia (alebo 8 lyžíc) ovsenej kaše dodá vášmu telu 15% odporúčaného denného príjmu bielkovín. K tomu sa pridá vitamín E, antioxidanty a glutamín, ktorý pomáha rýchlejšie regenerovať svaly.
3. Zvýši sa úroveň antioxidantov
Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty, medzi ktoré patria aj avenantramidy, ktoré pomáhajú pri svrbení, zápaloch a krvnom tlaku. Obsahujú beta-glukán, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Jeho účinok sa zvyšuje prítomnosťou vitamínu C. Preto si ku ovseným vločkám na raňajky môžete dopriať aj nejaké citrusové ovocie či džús.
4. Budete plní energie
Ovsené vločky sú bohaté na karbohydráty a poskytujú telu viac energie. Vďaka obsahu vlákniny vás zasýtia na dlhšiu dobu.
5. Môžete schudnúť
Denná konzumácia vločiek urýchľuje metabolizmus a podporuje chudnutie. Raňajky založené na ovsených vločkách vás zasýtia na dlhšiu dobu a vďaka tomu sa môžete vyhnúť nadmernému príjmu kalórií.
Pomalé uhľohydráty vo vločkách umožňujú regulovať chuť do jedla a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Ovsené vločky tiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a zabraňujú prejedaniu.
6. Zníži sa váš cholesterol
Ovsené vločky obsahujú vlákninu nazývanú beta-glukán, ktorá pomáha znižovať cholesterol v tele. Vďaka kyseline linolovej a rozpustnej vláknine pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi.
Pomáhajú odstraňovať plak na stenách tepien a chránia naše telo pred vznikom vážnych ochorení, ako je ateroskleróza, infarkt a mŕtvica.
7. Znížite riziko srdcových ochorení
Ovsené vločky poskytujú zdravé tuky a podporujú srdcové bunky a obehový systém. Vďaka antioxidantom obsiahnutým v ovsených vločkách sa tiež znižuje pravdepodobnosť poškodenia stien ciev voľnými radikálmi.
8. Zbavíte sa zažívacích problémov
Odborníci odporúčajú denne jesť dostatok vlákniny – 25 až 35 gramov – pretože pomáha tráveniu. Aj malá porcia ovsenej kaše obsahuje 1/5 odporúčaného denného príjmu vlákniny. Vlákna vám pomôže udržiavať správne fungovanie čriev, a tým vám zabraňuje zápche.
Leave a Reply