Túto potravinu si najčastejšie spájame so sviatkami. Používa sa ako doplnok k rôznym jedlám, koláčom, rezancom atď. Modrý mak je veľmi cennou zložkou, a to natoľko, že ho odborníci na výživu nazývajú európskou super potravinou.
Aké zdravotné výhody nám prinesie pravidelná konzumácia maku?
Makové semená možno rozdeliť do troch typov:
– modrý mak – nazývaný aj európsky, je to najobľúbenejší druh maku, ktorý sa používa hlavne na kulinárske účely.
– biely mak – Jedna z hlavných zložiek do náplne croissantov Poznań St. Martin.
– mak siaty – používaný na výrobu opiatových drog.
– mak poľný – obľúbený červený kvet rastúci na lúkach a poliach.
Mak patrí medzi olejnaté semena. Jeho úžasné vlastnosti boli ocenené už v staroveku. Používal sa hlavne v kuchyni, ale aj na liečenie.
Okrem toho, že dobre chuti, mak obsahuje aj množstvo živín. Je zdrojom železa, horčíka, sodíka, vitamínov B a vitamínu E.
Treba však mať na pamäti, že mak obsahuje aj veľa kalórií, takže by sme to s ním nemali preháňať. Poskytuje však aj veľa vlákniny, ktorá podporuje funkciu čriev, čistí telo a reguluje správne fungovanie čriev. Toto sú veľmi významné výhody, ktoré určite pomôžu znížiť riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.
Vďaka prítomnosti polynenasýtených kyselín bude mak ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí bojujú s nesprávnou hladinou cholesterolu. Znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu dobrého HDL. Chráni teda pred rozvojom aterosklerózy, infarktu a mŕtvice.
Modrý mak sa odporúča najmä ľuďom:
– s hypertenziou
– trpiaci anémiou,
– športovci
– tehotné ženy,
–ľudia s tráviacimi problémami.
Keďže už viete, koľko výhod môžete mať z konzumácie maku, dúfame, že vám na vianočnom stole nebude chýbať!
Boli pre vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply