Cesto je mimoriadne lahodné a drobivé. Je veľmi jednoduché a chutné ako to, čo sa pieklo v kuchyni vašej babičky. Korenie je vecou chuti, niekto to dochucuje škoricou, iný vanilkou. Toto je recept na jablkovú verziu, ale môžete si ho pripraviť aj s tvarohovou náplňou, je rovnako výborný.
Ingrediencie
- 50 dkg múky
- 1 prášok do pečiva
- 20 dkg cukru
- 1 vajce (+1 na potieranie vrchnej časti)
- 15 dkg tuku
- 2 dl kyslej smotany
- Štipka soli
Príprava
Z uvedených ingrediencii vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Na spodok vymasteného a mukou vysypaného plechu položíme jeden plát cesta, na to uložíme nastrúhané jablka (ja ich nikdy nedusím, lebo sa prepečú a koláč je tak chutnejší), posypeme škoricou (môžeme vynechať) a potom prikryjeme druhým platom cesta.
Vrchný plát popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 175°C do rúžová, urobíme si test ihlou.
( Cukor pridávam do jabĺk len ak sú veľmi kyslé. Čím viac jabĺk v koláči, tým je chutnejší, máme radi, keď je veľa plnky.)
Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom. Dobru chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply