Tradičný jablkový koláč, tak ako ho robila naša babička! Tento recept dedíme už generácie…

Cesto je mimoriadne lahodné a drobivé. Je  veľmi jednoduché a chutné ako to, čo sa pieklo v kuchyni vašej babičky. Korenie je vecou chuti, niekto to dochucuje škoricou, iný vanilkou. Toto je recept na jablkovú verziu, ale môžete si ho pripraviť aj s tvarohovou náplňou, je rovnako výborný.

Ingrediencie

  • 50 dkg múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 20 dkg cukru
  • 1 vajce (+1 na potieranie vrchnej časti)
  • 15 dkg tuku
  • 2 dl kyslej smotany
  • Štipka soli

Príprava

Z uvedených ingrediencii vypracujeme hladké cesto.  Cesto rozdelíme na dve časti, každú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu.

Na spodok vymasteného a mukou vysypaného plechu položíme jeden plát cesta, na to uložíme nastrúhané jablka (ja ich nikdy nedusím, lebo sa prepečú a koláč je tak chutnejší), posypeme škoricou (môžeme vynechať) a potom prikryjeme druhým platom cesta.

Vrchný plát popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 175°C do rúžová, urobíme si test ihlou.

( Cukor pridávam do jabĺk len ak sú veľmi kyslé. Čím viac jabĺk v koláči, tým je  chutnejší, máme radi, keď je  veľa plnky.)

Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom. Dobru chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*