Nechutí „dvakrát“ najlepšie ale liečivý v rozumných dávkach určite je! Ako u väčšina zdravých vecí, nechutí ale lieči. Rybí olej bol v minulosti častým pomocníkom pre naše zdravie a v dnešnej dobe sa mu opäť prichádza „ na chuť“… Čo tento pomocník obsahuje, čo všetko na Vašom zdraví zlepší a koľko ho konzumovať?
Rybí tuk je (ne)chutná pomoc pre zdravie, určite sa nenechajte odradiť kvôli jeho chuti…
Rybí olej zažíva v tejto dobe nový rozmach a niet sa čomu diviť. U ľudí je čoraz viac populárnejší zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa nielen šport ale aj správne stravovanie.
Rybí olej môžete do tela dostať v kvapalnej podobe alebo pomocou kapsúl. Prvá možnosť je lacnejšia no nie príliš chutná a voňavá, preto väčšina ľudí siahne radšej po kapsulách. Dozviete sa, aký má rybí olej prospech pre nás a ako ho použiť.
Tento poklad sa skladá zo zmesi rôznych glyceridov, ktorých hlavnou zložkou je kyselina olejová a hneď za ňou kyselina palmitová spolu s polynenasýtenou omega-3 a omega-6 mastnou kyselinou.
Omega-3 mastné kyseliny pri kontakte so vzduchom veľmi rýchlo oxidujú a produkty, ktoré ich obsahujú, sú nevhodné na konzumáciu. Želatínové kapsule zabraňujú tejto oxidácii a zvyšujú tak aj ich trvanlivosť.
Užitočné vlastnosti rybieho tuku
1) Obsahuje v sebe vitamíny A a D. Podporuje rast a rozmnožovanie buniek v koži a sliznici. Vzhľadom k prítomnosti týchto vitamínov, je rybí olej účinný na vlasy, nechty a pokožku, najmä pre ženy.
2) Vitamín D znižuje nervovú dráždivosť, náklonnosť ku kŕčom v nohách, podporuje prenikanie vápnika a fosforu do buniek, preto sa odporúča dávať aj deťom.
3) Máme skvelý recept na masku proti vráskam a stareckým škvrnám. Dôkladne si premiešajte 1 ČL rybieho oleja s rovnakým množstvom medu. Aplikujte na tvár po dobu 30 minút a následne si ju umyte harmančekovým odvarom. Pokožku nechajte prirodzene vyschnúť.
4) Polynenasýtené omega-3 mastné kyseliny sú najcennejšou súčasťou rybieho tuku. Bráni rozvoju ochorenia kardiovaskulárneho systému, znižuje hladinu zlého cholesterolu a tým znižuje aj riziko vzniku aterosklerózy.
5) Zlepšuje krvný obeh, zmenšuje krvné zrazeniny, má priaznivý vplyv na funkciu srdca a zabraňuje vzniku aj rozvoju arytmií.
6) Omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko vzniku cukrovky. Bez nich nie je možná tvorba bunkových membrán či spojivových tkanív.
7) Rybí tuk pomáha spaľovať nasýtené tuky. Mnohí odborníci na výživu odporúčajú používať rybí tuk v boji proti nadmernej hmotnosti. Austrálski vedci vykonali zaujímavý experiment: ľuďom, ktorí denne prijímali 6 gramov rybieho oleja a boli zapojení do 45-minútovej aktivity, sa zlepšil metabolizmus tukov v porovnaní s tými, ktorí konzumovali slnečnicový olej. Cvičenie a príjem rybieho oleja pomáha znižovať množstvo telesného tuku.
8) Zlepšuje funkciu mozgu a schopnosť učenia. Z tohto dôvodu, kapsule rybieho oleja denne sú najlepšou prevenciou proti demencii.
Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply