Už tisíce rokov ľudia používajú bobkový list v kuchyni kvôli jeho vlastnostiam zlepšujúcim trávenie, dýchanie a jeho protizápalovým vlastnostiam.
Okrem dochucovania existuje ešte jedna skvelá funkcia na absorbovanie výhod bobkových listov – môžete ho zapáliť zápalkou. Toto intenzívne teplo bude pôsobiť aby sa z bobkových listov uvoľnili účinné látky do ovzdušia.
Ich spálením a vdychovaním vône (nie priamo dymu) sa otvárate celému radu pôsobivých výhod. Tu sú dve hlavné výhody.
VÝHODA Č. 1 – ZNÍŽENÁ ÚZKOSŤ
Bobkový list obsahuje zlúčeninu nazývanú linalool. Štúdia Americkej asociácie sestier anestéziológov zistila, že linalool znižuje úzkosť a zvyšuje sociálnu interakciu.
Za menej ako 10 minút po ucítení horiaceho bobkového listu začne linalool pôsobiť. Niektorí dokonca opísali účinok ako mierne psychedelický.
VÝHODA Č. 2 – ÚĽAVA DÝCHANIA
Bobkové listy obsahujú myrcén a eugenol. Obidve zlúčeniny majú vynikajúce protizápalové vlastnosti a v skutočnosti sú široko používané v terapii na zníženie napätia.
Keď spálite bobkový list, tieto zlúčeniny sa dostanú do vzduchu. Po vdýchnutí znížia prípadný zápal dýchacích ciest. To môže robiť zázraky, ak trpíte alergiami alebo ste prechladnutí.
AKO SPRÁVNE PÁLIŤ BOBKOVÝ LIST
Pri správnom spálení bobkový list veľmi rýchlo uvoľní svoje výhody.
Vezmite suchý list a vložte ho do popolníka. Nechajte list na ohni a nechajte miestnosť niekoľko minút. Ak je to možné, zatvorte dvere do miestnosti, aby ju vôňa naplnila.
Keď sa vrátite, odfúknite žeravé uhlíky a zhlboka sa nadýchnite.
Leave a Reply