Recept hodný zlata! Lepšie tvarohové slimáky ste ešte nejedli…
Dnes máme pre Vás recept na jednoduchý, veľmi chutný domáci koláč, tvarohové slimáky v kyslej smotanovej omáčke. Keď ho ochutnáte, zamilujete si ich.
Ingrediencie na cesto:
- 350 g múky hladkej
- 3 g sušeného droždia,
- 100 ml mlieka,
- 50 g cukru,
- 50 g masla,
- 70 g kyslej smotany,
- štipka soli,
- 1 vajce na potretie cesta.
Ingrediencie na náplň:
- 500 g tvarohu,
- 1 vajce,
- 100 g cukru.
Ingrediencie na omáčku:
- 200 g kyslej smotany,
- 1 polievková lyžica cukru.
Príprava
V teplom mlieku rozmiešame droždie, pridáme 0,5 lyžičky cukru a 2 lyžice múky. Miešajte, kým nevznikne tekuté cesto, odložíme ho na teplé miesto na 30 minút kysnúť.
Preosejeme múku, primiešame soľ a cukor, mäkké maslo a kyslú smotanu. Dobre premiešame, pridáme droždie a znova premiešame. Malo by nám vzniknúť cesto strednej tvrdosti. Cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 10-15 minút odpočívať, potom ho miesime, kým nie je pekne hladké. Opäť ho prikryjeme, odložte na teplé miesto a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvaroh vymiešame s vajcom a cukrom, ak je tvaroh veľmi vodnatý, pridáme trochu múky alebo strúhanky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, na hrúbku asi 0,5 cm. Tvarohový krém rovnomerne rozotrieme na natiahnuté cesto, potom ho zvinieme, nie však príliš tesne.
Výslednú plnená rolku nakrájajte na plátky asi 2-3 cm hrubé. Umiestnite slimáky na plech vystlaný papierom na pečenie, nechajte medzi nimi priestor, aby mohli vykysnúť, potom plech prikryte a nechajte 40 minút postáť pri izbovej teplote. Počas tejto doby sa slimáky vykysnú.
Závitky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom ich pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 minút.
Kyslú smotanu vymiešame s cukrom, po vytiahnutí z rúry potrieme ešte teplé tvarohové slimáky.
Dobrú chuť.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply