Toto je ideálny zákusok na každú slávnostnú príležitosť – Vianoce, Veľkú noc, sviatky alebo oslavy.
Ingrediencie:
Kakaový korpus:
- 30 dkg hladkej múky
- 16 dkg cukru
- 8 dkg masla
- 15 g kakaa
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 2-3 polievkové lyžice kyslej smotany
Múku zmiešame s cukrom, kakaom a sódou bikarbónou. Pridáme maslo a rozdrobíme. Potom pridáme kyslú smotanu. Vymiešame vláčne cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice.
Svetlý korpus:
- 15 dkg hladkej múky
- 8 dkg cukru
- 4 dkg masla
- 1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1-2 polievkové lyžice kyslej smotany
Múku zmiešame s cukrom a sódou bikarbónou. Pridáme kyslú smotanu a vymiešame vláčne cesto.
Plnka:
- 75 dkg tvarohu
- 10 dkg masla
- cukor podľa chuti
- 2 vajcia
- nastrúhaná citrónová kôra
Tvaroh vymiešame so zmäknutým maslom. Pridáme cukor, vajcia a nastrúhanú citrónovú kôru. Dobre vymiešame.
Na potretie:
- marhuľový džem
Poleva:
- 20 dkg bielej alebo tmavej čokolády
- 2 polievkové lyžice oleja
Čokoládu rozpustíme z olejom a vymiešame do leskla.
Svetle cesto vyvaľkáme na tenký plat. Položíme ho na spodok vymasteného a mukou vysypaného plechu. Potrieme ho marhuľovým džemom. Na svetlý plát položíme jeden plát kakaového cesta, potom navrstvíme tvarohový krém, zarovnáme. Prikryjeme druhým kakaovým plátom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 30-40 minút, urobíme si test ihlou. Koláč necháme vychladnúť. Po vychladnutí polejeme koláč čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Leave a Reply