Tento lahodný koláč kombinuje jemnosť tvarohu, výraznú chuť maku a sviežosť višní. Ideálna pochúťka na každú príležitosť!
Ingrediencie:
Na makový základ:
- 160 g masla
- 6 vajec
- 150 g cukru
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 100 g hladkej múky
- 250 g mletého maku
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Na tvarohovú vrstvu:
- 700 g jemného tvarohu
- 250 g mäkkého masla
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- 150 g kyslej smotany
- 2 balíčky práškovej želatíny (spolu 20 g)
- 300 g višní (použite scedený višňový kompót)
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 2 PL kvapiek oleja
Postup:
Príprava makového základu:
Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte vajcia, citrónovú kôru a vyšľahajte do peny.
V samostatnej miske zmiešajte múku, mletý mak a prášok do pečiva. Túto suchú zmes postupne vmiešajte do maslovo-vaječnej zmesi.
Hotové cesto rovnomerne rozotrite na plech a pečte 15-20 minút. Po upečení nechajte základ úplne vychladnúť.
Príprava tvarohového krému:
Tvaroh pretlačte cez sitko, pridajte maslo, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu, kyslú smotanu a všetko dobre premiešajte.
Želatínu rozmiešajte v 6-7 lyžiciach vody a za mierneho zahrievania rozpustite (nevarte!). Po miernom vychladnutí pridajte do tvarohovej zmesi a dobre premiešajte.
Na vychladnutý makový základ natrite tretinu tvarohového krému, rovnomerne poukladajte višne a na vrch rozotrite zvyšný krém. Povrch zarovnajte. Koláč dajte do chladničky na niekoľko hodín.
Rozpustite čokoládu s 2 PL oleja, vymiešajte do leskla a čokoládovou polevou pokvapkajte koláč. Nechajte stuhnúť.
Dobrú chuť!
Leave a Reply