TVAROHOVÝ PENOVÝ KOLÁČ! Lahodný koláč, ktorý sa úplne rozpúšťa na jazyku…

Nepoznáme nikoho, kto by nemal rád tento vynikajúci krémový tvarohový koláč!

Ak máte chuť na sýtu tvarohovú pochúťku ku kávičke, tento koláč je vždy výborná voľba!  Príprava nie je zložitá a podľa tohto receptu sa podarí naozaj každému…

Ingrediencie:

Základ:

  • 30 dkg hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 15 dkg masla alebo margarínu
  • 5 dkg práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 jemného  žĺtky
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany

Na náplň:

  • 2 vajcia
  • 30 dkg jemného tvarohu
  • 15 dkg práškového cukru
  • 5 dkg hrozienok
  • 2 polievkové lyžice krupice
  • šťava a kôra z 1 citróna

Na sneh:

  • 3   bielky
  • 15 dkg kryštálového cukru

Ešte potrebujeme:

  • 10 dkg broskyňového džemu

Postup:

Základ:

Zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme maslo alebo margarín, ktoré rozdrvíme. Primiešame práškový a vanilkový cukor, potom žĺtky a nakoniec kyslú smotanu. Vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke približne 30 minút.

Rúru predhrejeme na 160 °C.

Z bielkov vyšľaháme tuhú penu. Tvaroh rozdrvíme a zmiešame s práškovým cukrom, hrozienkami, žĺtkami, krupicou a citrónovou kôrou. Nakoniec po častiach pridávame tuhý sneh  z bielkov. častiach.

Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy (25×30 cm). Popicháme vidličkou a pečieme 10-15 minút v predhriatej rúre.

Cesto vyberieme, natrieme broskyňovým džemom a pridáme tvarohovú plnku. Vrátime do rúry upravíme teplotu na  140 °C a pečieme ešte 10 minút, kým okraje nezačnú hnednúť.

Vyšľaháme bielka s kryštálovým cukrom na veľmi tuhý sneh. Rovnomerne ju rozotrieme na vrch koláča. Teplotu znížime  na 120 °C a pečieme (sušíme) penu 20 minút.

Upečený koláč odložíme na chladné miesto vychladnúť! ( Aby sa na vrchu vytvorili cukrové kvapky.)

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*