U nás sa často toto jedlo podceňuje. Chráni pred mŕtvicou znižuje cholesterol!

Hypertenzia je jedným z hlavných rizikových faktorov mozgovej príhody. Vec je vážna. Aby ste znížili krvný tlak a vyhli sa tak závažným srdcovo-cievnym ochoreniam, musíte v prvom rade dbať na vhodnú stravu. Ktoré produkty sa oplatí zaradiť do denného jedálnička?

5 bežných potravín, ktoré chránia pre mŕtvicou

Losos

Výsledky výskumu odborníkov z Harvard Medical School potvrdili, že konzumácia rýb niekoľkokrát týždenne pomáha znižovať riziko mŕtvice. Testov sa zúčastnilo približne 5000 ľudí. Ľudia vo veku 65 a viac rokov. Podľa vedcov omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, ako je losos, tuniak a makrela, znižujú zápal v tepnách, čím zlepšujú prietok krvi a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Okrem pravidelnej konzumácie tučných morských rýb by ste mali obmedziť aj jedenie červeného mäsa, ktoré má vysoký obsah nasýtených tukov.

Čierne fazule

Táto odroda fazule obsahuje okrem iného: zinok, draslík, horčík, meď, železo a molybdén. Čierna fazuľa obsahuje aj antokyány. Sú to zlúčeniny, ktoré utesňujú a zvyšujú elasticitu ciev, čím chránia náš obehový systém. V záujme nášho zdravia by sme mali zjesť aspoň pár čiernych fazúľ raz týždenne.

Ovsené vločky

Ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, ktorá znižuje cholesterol. Oplatí sa začať deň zdravým jedlom a znížiť tak pravdepodobnosť mŕtvice v neskoršom veku.

Mandle

Jedenie jednej malej hrste mandlí denne znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi a udržuje steny tepien v dobrom stave. Pravidelná konzumácia semienok z plodov mandlí dodá nášmu telu primerané množstvo nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, vitamínov skupiny B a mnohých cenných minerálov.

Yam – sladké zemiaky

Sladké zemiaky obsahujú značné množstvo vlákniny, ktorá reguluje hladinu cholesterolu v krvi. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré chránia náš obehový systém pred tvorbou artériosklerotických plátov a usadenín.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*