Toto sa oplatí piť pravidelne!
Má pozitívny vplyv na zdravie a je nenáročný na prípravu. Jablčný ocot pomôže znížiť hladinu cholesterolu a zlepšiť glykémiu. Je tiež profylaktický. Je to jednoduchý spôsob, ako zlepšiť zdravie.
1. Jablčný ocot pre zdravie
Jablčný ocot je zdrojom cenných minerálov a vitamínov. Obsahuje napr. draslík, fosfor, železo a meď, ako aj vitamíny: A, C, E a vitamíny skupiny B.
Jablčný ocot sa oplatí piť pravidelne.
Pravidelné, tzn. viac ako dva týždne pitie jablčného octu zriedeného vodou na lačno má pozitívny vplyv na zníženie celkového cholesterolu a tiež zlepšuje glykémiu a znižuje koncentráciu glykovaného hemoglobínu.
Glykovaný hemoglobín (označovaný aj HbA1c) predstavuje spojenie glukózy a bielkoviny, ktorá je zodpovedná za prenos kyslíka z pľúc k tkanivám. Teda hemoglobínu, ktorý sa nachádza v červených krvinkách.
Odborník upozorňuje, že to nie je riešenie len pre ľudí, ktorí už takéto zdravotné problémy majú. Jablčný ocot možno piť aj profylakticky .
„Takéto problémy nemám a ani by som nechcel, preto siaham po takomto nápoji preventívne. Milujem jeho chuť“ – poznamenala doktorka.
Dodáva, že rada a ochotne pije aj iné octy, napr. s čerešňou a granátovým jablkom. „Je to skvelý spôsob, ako začať každý nový deň,“ povzbudzuje.
2. Ako si vyrobiť jablčný ocot doma?
Príprava jablčného octu doma nie je náročná, vyžaduje si to však trochu trpezlivosti. Na jeho prípravu potrebujeme:
- 1 kg jabĺk (najlepšie sú: , antonóvki, renety),
- 1 liter vlažnej prevarenej vody,
- 5 lyžíc cukru.
Jablká dôkladne umyte, nakrájajte na štvrtiny a vložte do veľkej nádoby. Zalejeme prevarenou, vychladnutou a osladenou vodou.
Nádobu prikryte gázou a zviažte šnúrkou alebo gumičkou. Odložíme na tmavé miesto. Jablká by mali byť počas celého procesu pod hladinou vody, inak sa môže vyvinúť pleseň a ocot sa bude musieť zlikvidovať.
Aby jablká nevyplávali, môžete na ne položiť pohár alebo malý tanierik, ale tak, aby mal kvások prísun kyslíka, čo umožní správne fungovanie octových baktérií.
Len založenie octu nám zaberie asi 10-15 minút. Proces fermentácie trvá dlhšie – zvyčajne od 2 do 5 týždňov.
3. Recept na chutný čaj s jablčným octom
Ingrediencie
-
- 1 šálka vody
- 1 (2 g) vrecúško škoricovo-jablkového čaju
- 1 lyžica organického medu
- 1 ½ čajovej lyžičky jablčného octu
Postup:
Zalejte čaj horúcou vodou, nechajte 5 minút lúhovať. Vyberte vrecko a keď trošku čaj vychladne pridajte med a jablčný ocot.
Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply